Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Elektrische scooters voor een schone lucht

Geplaatst op 27-09-2021 in Nieuws.

Moet je je door de stad begeven en wil je ondertussen bijdragen aan een schone lucht? Dan kun je natuurlijk de (elektrische) fiets pakken of lopen. Maar cross je liever lekker vlot over de wegen, zónder de benenwagen te gebruiken? Overweeg dan een elektrische scooter. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

 

Een elektrische scooter: de voordelen

 • Het belangrijkste voordeel is toch: hiermee lever je een belangrijke bijdrage aan een schonere lucht in Arnhem. Fijn gevoel toch? Want benzinescooters zijn weliswaar een gemakkelijk vervoermiddel in de stad, maar de uitstoot ervan ligt per kilometer hoger dan die van een benzineauto. Om te komen waar je wil zijn zonder het milieu te belasten.
 • Deze scooter is geluidloos. Geen snerpend scheurgeluid als je voorbij komt rijden – een groot voordeel!
 • Niet meer vloekend in het ochtendgloren de pook intrappen en hopen dat je scooter aanslaat… Want een elektrische scooter start altijd, heel gemakkelijk.
 • Een elektrische scooter is weliswaar duurder in aanschaf, maar het onderhoud is goedkoop. Ook het opladen is goedkoop, want elektrisch.
 • Je kunt aan huis opladen en hoeft niet heen en weer naar de benzinepomp.
 • Het is een krachtigere scooter dan een benzinescooter.
 • Je hebt geen last van lekkage van vloeistoffen, ook weer goed voor het milieu.

 

En de nadelen?

 • Wat mensen vaak als nadeel noemen, is dat je minder kilometers maakt. Ja, dat is waar: er zijn elektrische scooters waarmee je slechts 33 kilometer kunt rijden. Let er daarom goed op welke je aanschaft. Inmiddels zijn de scooters namelijk doorontwikkeld en je kunt ze ook aanschaffen met 2 of zelfs 3 accu’s. Dan rijd je er zelfs tot 200 kilometer mee.
 • Opladen duurt een stuk langer dan even tanken. Zorg er daarom voor dat je dit slim aanpakt en laad altijd je scooter op zodra het kan. Dat is ook beter voor de accu, ‘m niet helemaal leeg laten lopen. De eerste 75% van de accu laadt het snelste op, gemiddeld in 3 uur tijd.
 • Na een bepaalde tijd moet je de accu vervangen, dit is relatief duur. Je bent hier al gauw enkele honderden euro’s voor kwijt.
 • Deze scooter kun je veel moeilijker opvoeren dan een benzinescooter. Maar of dat een nadeel is..? 😉

 

Subsidie: Ruil je benzinescooter om voor een elektrische

Leuk om te weten: de gemeente is bezig een subsidieregeling te regelen, waarbij je je vervuilende benzinescooter kunt omruilen voor een elektrische! Dat scheelt je flink in de aanschaf. Als dit definitief van start gaat, laten we het je weten.

 

Meer weten

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.