Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

eHUB’s: een gastvrij en schoner Arnhem

Geplaatst op 10-06-2022 in Nieuws.

De gemeente Arnhem doet een proef met elektrisch deelvervoer: het zogenaamde eHUB’s-project. Het idee is dat Arnhemmers een elektrische fiets of bakfiets huren om bijvoorbeeld boodschappen in de stad te doen, langs de file naar je werk te fietsen of de kinderen naar school te brengen.

In Arnhem zijn meerdere eHUB’s

Bekijk de website ehubarnhem.nl om te zien waar de eHUB’s zich bevinden. Op de eHUB’s staan zowel elektrische fietsen als elektrische bakfietsen. Het gaat voorlopig om een proef van ongeveer twee en een half  jaar.

Gebruik via app

Door gebruik te maken van een eHUB hoef je zelf geen elektrische fiets aan te schaffen om er een te kunnen gebruiken. De elektrische fietsen van de eHUB zijn voor iedereen te huur via een app. Wanneer en hoe lang je er een huurt, bepaal je helemaal zelf. Iedereen kan op elk moment van de dag, een passend elektrisch vervoermiddel gebruiken. Zo maken de eHUB’s de keuze voor een (bak)fiets in plaats van de auto gemakkelijker. Dat scheelt ook nog eens flink wat CO2-uitstoot.

Arnhem: gastvrije stad

Arnhem wil een gastvrije stad zijn; of je nu met het OV, met de auto, te voet of met de fiets naar het centrum wil. Deze deelfietsen passen daar prima bij: schoon en comfortabel. Ideaal ook voor gebruik in het heuvelachtige gebied rond Arnhem. In totaal staan er nu 24 elektrische fietsen en 4 elektrische bakfietsen klaar voor gebruik. De proef wordt mogelijk later nog uitgebreid met elektrische deelauto’s.

Europese proef

Voor dit eHUB-project werken de gemeenten Arnhem en Nijmegen samen met het programma Slim & Schoon Onderweg van de regio Arnhem-Nijmegen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Interregprogramma Noord-West Europa van de Europese Commissie.

Naast Arnhem en Nijmegen krijgen ook Amsterdam, Manchester, Leuven, Dreux en Kempten eHUB’s. Deze proefsteden verzamelen kennis die andere steden en gemeenten straks ook kunnen gebruiken. Op die manier kunnen in de toekomst in heel Europa eHUB’s worden aangelegd. Zo wil de Europese Unie de CO2-uitstoot in steden aanzienlijk verminderen.

Meer informatie

Informatie over het project vind je op de Europese partnerwebsite. Wil je meer weten over de inzet en het gebruik van eHUB’s? Lees dan meer informatie

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.