Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Eerste Gelderse energietuin komt in Zelhem

Geplaatst op 29-11-2021 in Nieuws.

In Zelhem, gemeente Bronckhorst, wordt de vierde Energietuin van Nederland aangelegd. Natuur en Milieu Gelderland maakt hier samen met gemeente Bronckhorst en diverse lokale partijen plannen voor. Gelderland zou hiermee na Drenthe, Overijssel en Utrecht de vierde provincie zijn waar dit concept van de Natuur en Milieufederaties gerealiseerd gaat worden.

Multifunctionele plek

Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Betrokkenen zijn enthousiast over de uitgangspunten van een Energietuin: een multifunctionele plek waar de opwek van duurzame energie hand in hand gaat met natuur en recreatie. Natuur en Milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of het concept van Energietuinen toepasbaar is. Solarpark de Kwekerij uit dezelfde gemeente wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron.

Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Ezelstal, wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en gemeente Bronckhorst. ZAMC, de Ezelstal en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren. De intentieovereenkomst is getekend.

Waarde voor landschap en omgeving

De drie pilotprojecten in Assen, Wijhe en Montfoort zijn het begin van een beweging waarin we laten zien dat energieopwekking van waarde kan zijn voor landschap en omgeving. Het is de bedoeling dat er over een aantal jaar in heel Nederland plekken gaan ontstaan waar duurzame energieopwekking samengaat met natuur en  landschapswaarden, recreatie en educatie.

Met hulp van de Postcode Loterij kunnen we deze ontwikkeling in Nederland aanjagen. Lees meer hierover op www.energietuinen.nl.

Nando Habraken on Email
Nando Habraken
Nando Habraken
Duurzame energie en circulaire economie
Nando is onze specialist op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Hij zet zich in voor goede participatieve processen in de energietransitie, zoals de RES-sen. Meer weten? Neem contact op via email of bel naar 06-11622491.