Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Een oranje banaan voor een voedselbos

Geplaatst op 28-09-2022 in Nieuws.

Tonny Stoltenborg is met zijn knaloranje ligfiets een lokale beroemdheid in de gemeente Winterswijk. Sterker nog: zelfs internationaal. Met z’n fiets figureerde hij in het campagnefilmpje* waarmee de gemeente vorig jaar in Finland de Green Leaf Award won. Dit is een Europese prijs voor dorpen en steden die zich inzetten voor een groene, duurzame leefomgeving.

Dit jaar fietst Tonny in zijn ligfiets naar Grenoble om de prijsuitreiking van deze award bij te wonen. Met die pittige fietstocht zamelt hij ook geld in voor de start van een voedselbos in Winterswijk. “We moeten bomen planten voor een gezonde omgeving. Dat past ook binnen het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) op weg naar duurzame landbouw. Ik hoop op minstens tien hectare.” Met filmpjes op de website www.voedselbossen-achterhoek.nl zal hij verslag doen van zijn tocht.

Berg-op

Grenoble ligt tegen de Alpen aan, een stuk onder Genève. Heeft hij getraind? “Ik fietste laatst op de Veluwe, dat was ook een beetje heuvelachtig”, lacht Tonny. “Echte bergen heb ik nog nooit gedaan met mijn ligfiets, dus dat wordt wel een uitdaging.” Hij hoopt de duizend kilometer in 21 dagen af te leggen en met elke meter een euro op te halen. Daarmee kan de stichting land aankopen, de grond bewerken en plantmateriaal aanschaffen. “We zijn al met diverse partijen in overleg. Een voedselbos kan perspectief bieden voor boeren, voedsel produceren voor de directe omgeving, bijdragen aan biodiversiteit én aan mooi landschap,” legt hij uit.

Klankbord voor de overheid

Tonny is oud-medewerker van Natuur en Milieu Gelderland en secretaris van de stichting Natuur en Milieu Aalten. Niet zo gek dus dat hij betrokken raakte bij een gesprekstafel van burgers, bedrijven en overheid in Winterswijk, de ‘energietafel’. “We zijn een klankbord voor de overheid”, vertelt Tonny, “en ik kwam altijd in mijn ligfiets naar de vergaderingen. Een ambtenaar vroeg me toen of ik met die ‘oranje banaan’ niet in dat filmpje wilde figureren. Ja natuurlijk, leuk om te doen! Dat ik nu deze opvallende fiets opnieuw kan inzetten om aandacht te vragen voor het belang van een groene leefomgeving, natuur en milieu vind ik heel bijzonder.

Je kunt Tonny hier volgen en steunen met een donatie. We ondersteunen van harte zijn initiatief.

* Je vindt het filmpje hier: Winterswijk gaat voor European Green Leaf Award 2022 – YouTube

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.