Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Een jaar later: het Schone Lucht Akkoord

Geplaatst op 14-01-2021 in Nieuws.

Op 13 januari 2020 verbonden 36 gemeenten, 9 provincies en de Rijksoverheid zich aan de ambitie om samen te werken aan schone lucht door ondertekening van het Schone Lucht Akkoord. Zowel de provincie Gelderland als de gemeente Arnhem behoren tot de ondertekenaars. De andere betrokken Gelderse gemeenten zijn Aalten, Barneveld, Ede, Nijmegen en Harderwijk.

Gezondheidswinst

Bijzonder aan het Schone Lucht Akkoord is dat er specifieke gezondheidsdoelstellingen zijn gesteld. Het al eerder vastgestelde programma Nationale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit had namelijk als doel om overschrijdingen van de Europese grenswaarden op te lossen. De specifieke formulering van gezondheidsdoelstellingen in het Schone Lucht Akkoord maakt duidelijk waarom schone lucht zo belangrijk is.

“We streven naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven”, zei minister Stientje van Veldhoven die namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat haar handtekening plaatste.

Het RIVM heeft voor het Schone Lucht Akkoord een gezondheidsindicator voor luchtkwaliteit ontwikkeld. De gezondheidsindicator berekent o.a. hoeveel maanden korter Nederlanders leven als gevolg van luchtverontreiniging.

Aangesloten partijen

Inmiddels hebben nog 32 gemeentes en twee provincies zich aangesloten, in totaal nu 68 gemeentes en elf provincies. Lucht houdt zich natuurlijk niet aan gemeentegrenzen, dus de steeds bredere samenwerking is noodzakelijk en positief.

Arnhem is in ieder geval volop aan de slag met de ambities!

 

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.