Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Edelhert gesignaleerd in Wapenveld

Geplaatst op 05-04-2018 in Nieuws.

Wij ontvingen een superleuk bericht van Jan Nitrauw uit Wapenveld. Zijn schoondochter signaleerde een edelhert bij haar huis. Dat is bijzonder. In het gebied ‘De Hattemerpoort’ zijn we namelijk bezig om de ecologische verbindingszone tussen de Veluwe en de IJssel te verbeteren. Het lijkt erop dat het project zijn vruchten afwerpt en de dieren hun weg gaan vinden.

‘Ik was bezig het ontbijt klaar te maken en zag in een ooghoek iets bewegen op het grasveld naast ons terras. Ik schrok, dacht dat één van onze Dexter koeien was uitgebroken. Maar buiten gekomen zag ik dat het om een edelhert ging dat moeiteloos over de 1,50 meter hoge afscheiding tussen onze moestuin en het weiland sprong’.

Liliane Nitrauw-Marskamp, wonend op ‘Vaders Erf’ aan de Kanaaldijk in Wapenveld was woensdagmorgen rond 7.45 uur helemaal beduusd. Dochter Naomi had de tegenwoordigheid van geest om met haar mobiel enkele foto’s te maken. Zoon Jarno volgde het dier op zijn weg door het weiland. Na de sprong over de al hoge afscheiding met de tuin, liep het door het weiland naar een achter gelegen bosje. Daar sprong het moeiteloos over een afscheiding van 1,80 hoog om in de bosjes te verdwijnen richting het nabij gelegen Kloosterbos. En daarmee loopt er voor zover bekend, voor het eerst een edelhert aan de oostzijde van het Apeldoorns kanaal in de IJsselvallei. En dat was nu net de opzet van de plannenmakers achter de ecologisch verbindingszone Hattemerpoort. Projectleider Joost Reijnen is dan ook blij verrast over deze melding. ‘Dit is echt een oppepper voor iedereen die zijn of haar steentje aan dit project heeft bijgedragen. Het eerste edelhert heeft blijkbaar zijn weg gevonden vanaf de Veluwe naar de voedselrijke uiterwaarden van de IJssel’.

 

   

Sporen van het edelhert en op de rechterfoto staat het hert in de verte achter het hek

Ook het Veluwe Nieuws schreef er een leuk artikel over.

Joost Reijnen
Joost Reijnen
Joost werkte tot september 2019 bij ons. Lees hier meer over ons team: www.gnmf.nl/team