Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Doe mee met het meetnet luchtkwaliteit in Barneveld

Geplaatst op 08-05-2019 in Nieuws.

Fijnstofmeter, Martin Lentink, Barneveld

De fijnstofmeter van Martin Lentink in Barneveld

In de gemeente Barneveld meten inwoners de kwaliteit van de lucht. Er hangen inmiddels veertig meters en daar mogen nog meer bij komen. Met dit burgerinitiatief worden concrete gegevens verkregen over de overlast door fijnstof.

De hoeveelheid fijnstof in Barneveld is vooral afkomstig van de pluimveehouderij en het stoken met hout. Deze twee, en wellicht nog andere factoren, maken de problematiek met fijnstof in Barneveld hoger dan gemiddeld. Dat geldt overigens voor de gehele Gelderse Vallei. Daarom startten de gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel in 2016 het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij.

Meetnet

De gemeente Ede is begin dit jaar van start gegaan met een meetnet door inwoners. In de gemeente Barneveld is het initiatief afkomstig van de partij Pro’98 en de stichting Houtrookvrij. In plaats van modelberekeningen van het RIVM was behoefte aan indicaties voor concrete overlast. Dankzij publiciteit in de lokale media is het de initiatiefnemers gelukt om al veertig deelnemers te vinden. De gegevens van dit citizen science project worden geplaatst op de website van Luftdaten.

Doe mee!

Wil je meedoen met het meten van de luchtkwaliteit in de gemeente Barneveld? Meld je dan aan. Hoe meer meetpunten er zijn, des te beter is het inzicht in de omvang en verspreiding van de hoeveelheid fijnstof.

Martin Lentink, 0342 444534

mail@luchtkwaliteitbarneveld.nl

www.luchtkwaliteitbarneveld.nl

GNMF-dossier Schone lucht

 

Bernhard Oosting on Email
Bernhard Oosting
Bernhard Oosting
Ruimtelijke ordening, natuur en landschap
Meer weten? Neem contact op met Bernhard: b.oosting@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2932 7274