Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

De tijd dringt voor het Klimaatakkoord

Geplaatst op 05-12-2018 in Nieuws.

“Over een krappe drie weken moet er een klimaatakkoord liggen, maar na negen maanden praten en onderhandelen, hebben we niet genoeg voortgang geboekt. Daarom luiden we nu de noodklok”, aldus Annie van de Pas, netwerkdirecteur van de twaalf Natuur en Milieufederaties.

Annie van de Pas. Foto Jack TillmansGreenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en de Natuur en Milieufederaties maken zich grote zorgen over de onderhandelingen voor het klimaatakkoord. “Wij zijn in dit klimaatakkoord gestapt, omdat we de klimaatdoelen willen halen”, licht Annie van de Pas toe. “De opwarming van de aarde moet beperkt worden tot 1,5 graden. Doelen waarover Nederland in 2015 in internationaal verband in Parijs al afspraken maakte. Deze klimaatafspraken zijn door dit kabinet dik omarmd. Maar wat er nu ligt, is niet voldoende om de klimaatdoelen te halen.”

Zorgpunten

De onderhandelingen worden gevoerd aan vijf onderhandeltafels. Die gaan over mobiliteit, energie, industrie, landbouw en de gebouwde omgeving. Elke tafel heeft zijn eigen zorgpunten. Een aantal zorgen gelden over de gehele linie. Die gaan over de hoge inzet van biomassa, het invoeren van een CO2-prijs en de eerlijke verdeling van de lusten en lasten.

Twee voor twaalf

De tijd dringt voor het klimaatakkoord, maar het is nog niet te laat. Samen met de andere natuur- en milieuorganisaties doen we er alles aan om het akkoord beter te maken. Een ambitieus en eerlijk klimaatakkoord, dat we kunnen steunen.

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.