Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

De Herenboeren komen eraan! Doe je mee?

Geplaatst op 02-04-2019 in Nieuws.

HerenboerenDe Herenboeren van Nederland komen eraan! In Loenen (bij Apeldoorn) en Ede worden momenteel de eerste Gelderse Herenboerderijen gestart. Herenboerderijen zijn duurzame, kleinschalige, gemengde bedrijven. Het zijn coöperaties die onafhankelijk van de markt werken. De boerderij wordt dagelijks gerund door een boer (m/v) die werkt voor de leden van de coöperatie. En je kunt nog meedoen!

Samen eten verbindt, zoveel is zeker. En wat voor samen eten geldt, geldt ook voor de gezamenlijke productie ervan; het maakt gelukkig. Dat bewijzen de Herenboeren: mensen die de regie over de productie van hun eten hebben herpakt. Zij hebben de overtuiging dat grip hebben op wat je eet, je leven rijker maakt.

Gedeeld eigenaar

Zo’n groep telt gemiddeld ongeveer 200 huishoudens, 500 monden, en is verenigd in een coöperatie. Elk huishouden is gedeeld eigenaar van een Herenboerderij, en ervaart dat ook zo. De meeste Herenboeren wonen niet ver van hun boerderij. Maar omdat Herenboeren nou eenmaal Herenboeren zijn, hoeven ze er niet zelf met een trekker op uit. Ze hebben een boer in dienst die duurzaam produceert, dát wat de bodem kan voortbrengen en de leden willen.

Die leden investeren eenmalig in de oprichting van het bedrijf en delen vervolgens de kosten, circa 10 euro per afnemende mond per week (voor de vegetariër circa 6 euro). Wat ze daarvoor terugkrijgen, is elke week ongeveer 60 procent van het eten; groenten, fruit, aardappelen en eieren vlees en vleeswaren.

Ede en Loenen

De coöperaties in Ede en Loenen willen een boerderij starten die jaarrond verse en gezonde groenten en fruit (30-50 verschillende soorten), vlees en eieren levert aan de leden van de coöperatie. De Herenboerderijen willen voorzien in ongeveer zestig procent van het eten dat je nodig hebt.
Beide coöperaties (in oprichting) zoeken nog leden. Op zaterdag 13 april is er in Loenen een informatiebijeenkomst.

Wil jij ook Herenboer worden en je eten zo vers mogelijk uit je eigen regio van het land ontvangen? Doe dan mee en meld je aan!

  Herenboeren Ede

  Herenboeren Groote Modderkolk

Natuurinclusieve landbouw

De Gelderse Natuur en Milieufederatie vindt Herenboeren een mooi voorbeeld van nieuwe landbouwconcepten. Economische productie in de regio, betrokkenheid van consumenten met aandacht voor natuur en landschap. Het sluit goed aan bij onze ideeën voor natuurinclusieve landbouw.

Natuurinclusieve landbouw in Gelderland

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.