Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Leefgebied van dassen op Rhederhof voorlopig veilig

Geplaatst op 07-08-2019 in Nieuws.

Het leefgebied van de dassen op landgoed Rhederhof op de Veluwezoom is voorlopig veiliggesteld. De Gelderse Natuur en Milieufederatie heeft, samen met Natuurmonumenten, Stichting Behoud Historische Landgoederen en Bond Heemschut, opnieuw met succes de bouw van appartementencomplexen bij Rheden aangevochten.

De Rechtbank in Utrecht oordeelde onlangs dat de vergunning op basis van de Wet Natuurbescherming ten onrechte was verleend. Zij volgde hiermee eerdere uitspraken van de Raad van State over stikstof en de PAS. Een soortgelijke vergunning haalde drie jaar geleden bij de Raad van State de eindstreep ook al niet. Ook in de nieuwe vergunning was sprake van forse overschrijdingen van de drempelwaarden voor stikstof zoals die voor de Veluwe gelden.

Leefgebied dassen

Al jarenlang zijn er plannen voor de bebouwing op het landgoed Rhederhof bij Rheden. Zo wisten we onder meer de aanleg van een woonwijk te voorkomen. Grootschalige bebouwing zal funest zijn voor de cultuurhistorie van het landgoed en voor het leefgebied van bijvoorbeeld de dassen, die ter plekke veel voorkomen.

De bouwplannen zullen ook leiden tot meer uitstoot van stikstof op de natuur. Daardoor vindt verzuring plaats en zullen kwetsbare flora en fauna verdwijnen.

Alert blijven

Bij de Raad van State zijn we meerdere keren in het gelijk gesteld bij het beschermen van het gebied. Voorlopig zal er niet worden gebouwd. Natuurlijk blijven we alert en houden we de ontwikkelingen in de gaten. Niet alleen projectontwikkelaar Kuiper Bouw, maar ook de gemeente wil dat er hoe dan ook gebouwd gaat worden, meldt De Gelderlander. We hebben samen met onze partners altijd gepleit voor een plan dat meer bij de omgeving past. Voor de nu beoogde grootschalige appartementenbouw is daarin geen plaats.

Blij met ons werk? Word dan nu lid van onze vereniging. Met jouw hulp kunnen we blijven werken aan een mooi en duurzaam Gelderland.

Bernhard Oosting on Email
Bernhard Oosting
Bernhard Oosting
Ruimtelijke ordening, natuur en landschap
Meer weten? Neem contact op met Bernhard: b.oosting@natuurenmilieugelderland.nl, 06 2932 7274