Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Cursus Voedselbos ontwerpen van start

Geplaatst op 03-06-2021 in Nieuws.

Zestien mensen zijn op 28 mei vol enthousiasme gestart met de cursus ‘Ontwerp je eigen voedselbos.’ Het is een diverse groep, met plannen voor voedselbossen op o.a. landgoederen en erven, op een voormalig weiland, bij basisscholen en bij een leefgemeenschap.

De eerste cursusdag vond plaats bij Voedselbos Nieuwe Erven in Brummen aan de rand van een nieuwbouwwijk. Een echt bos is het nog niet, al bloeien de boterbloemen, staan er jonge fruitboompjes, zijn er poeltjes en zelfs patrijzen.

Uit het verhaal van docenten Chantal en Sander blijkt geduld nodig voor de ecologische ontwikkeling. Maar die ontwikkeling is zeker zichtbaar: zo hebben de distels die vorig jaar manshoog stonden, met hun diepe penwortels de grond losgemaakt (“en wist je dat je ze heel lekker kunt klaarmaken?”).

Ook theorie passeert de revue. Wat is een voedselbos eigenlijk en wat voor verschillende vormen en mogelijkheden zijn er? Met kennis van ecologische principes als successie en ‘ecologische niche’ kunnen de cursisten straks met kennis van zaken hun eigen voedselbos ontwikkelen. Zestien nieuwe voedselbossen telt Gelderland straks!

Het is een leerzame dag en de cursisten kijken uit naar de komende zeven cursusdagen.

Deze cursus is één van de projecten binnen het Platform Natuurinclusieve Landbouw en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland.

Jiska van Vliet on Email
Jiska van Vliet
Jiska van Vliet
Medewerker Natuur en Landbouw bij Natuur en Milieu Gelderland
Jiska houdt zich binnen ons team bezig met natuur en landbouw. Vragen over één van deze onderwerpen? Neem contact op met haar via e-mail (j.vanvliet@natuurenmilieugelderland.nl) of bel haar op 06-29330517