Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Nijmegenaren maken buurt warm voor energiebesparing

Geplaatst op 31-07-2020 in Nieuws.

Aan de Hindestraat in Nijmegen maken Pjotr Timmerman en Wim van Beurden de buurt enthousiast om aan de slag te gaan met energiebesparing. Dat gaat ze goed af, want inmiddels hebben 57 van de 66 huishoudens energiebesparende maatregelen genomen en een aantal wekt zelf energie op. Hun uiteindelijke droom? “Van het gas af natuurlijk”.

Sinds 2011 is Pjotr Timmerman in gesprek met de buurt over energiebesparende maatregelen en twee jaar geleden sloot buurman Wim van Beurden zich bij hem aan. De heren verzamelen informatie, laten zich bijscholen en netwerken met andere energie-initiatieven. Wim vult aan: “We doen ook ervaring op in ons eigen huis en doordat meerdere bewoners dat doen, leren we ook veel van elkaar.” De kennis wordt vervolgens gedeeld tijdens de zaterdagmiddagbijeenkomsten die regelmatig worden gehouden en via het nieuwsbulletin ‘Hinde-dingetjes’.

De juiste stappen zetten

“We werken volgens de gedachte van de Trias Energetica. Eerst besparen, dan duurzaam opwekken en tot slot van het gas af. Maatregelen die in de buurt zijn genomen zijn bijvoorbeeld dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, dubbel glas, inregelen cv installatie en warmteterugwinning bij ventilatie en het leggen van zonnepanelen. Daarnaast hebben we meetapparatuur te leen. Er is een warmtecamera, er zijn meters om het binnenklimaat te meten en binnenkort gaan we aan de slag met blower-door testen, waarmee je de kieren opspoort in je huis.”

Van het gas af

De mogelijkheden om van het gas af te gaan worden inmiddels ook verkend. Wim: “Met onze jaren 30-woningen kun je moeilijker naar lage temperatuurverwarming. Daarvoor moet je huis namelijk heel goed geïsoleerd zijn. We zullen dus moeten kijken naar een warmtenet of een gezamenlijke warmtepomp. En dan is het de vraag of je dat door een externe partij laat doen of dat je zelf als buurt eigenaar wilt zijn. Dat is nog best ingewikkeld.”

Meer dan energie

De buurt is niet alleen actief met energie. Onderwerpen die ook aandacht krijgen zijn bijvoorbeeld ‘houtstook-zonder-overlast’, digitale veiligheid en de milieu-impact van voedsel. Pjotr: We moeten met elkaar naar een duurzamere levensstijl. Door het op deze manier te doen, is het leuker en bevordert het ook nog eens de saamhorigheid.”

Trainingen van de Participatiecoalitie

Natuur en Milieu Gelderland maakt deel uit van de Participatiecoalitie om inwoners van Gelderland een sterkere positie te geven in de energietransitie. We pleiten onder meer voor 50% lokaal eigendom bij wind- en zonprojecten en geven trainingen om buurtinitiatieven te versterken. Pjotr Timmerman en Wim van Beurden nemen deel aan de Training Buurtwarmte.

Nando Habraken on Email
Nando Habraken
Nando Habraken
Duurzame energie en circulaire economie
Nando is onze specialist op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Hij zet zich in voor goede participatieve processen in de energietransitie, zoals de RES-sen. Meer weten? Neem contact op via email of bel naar 06-11622491.