Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Burgerprotest werkt: streep door megastal Wichmond

Geplaatst op 14-09-2016 in Nieuws.

Natuurmonumenten en de Gelderse Natuur en Milieufederatie zijn verheugd dat de gemeente Bronckhorst de komst van een megastal naar Wichmond niet langer mogelijk maakt. Gisteren heeft het College van B&W de 2e fase van het plan – uitbreiding naar bijna 400 dieren – afgewezen. “Goed nieuws voor ons en voor alle inwoners van de Achterhoek”, aldus GNMF-directeur Volkert Vintges. “Maar we blijven alert, want Bronckhorst lijkt de optie van nieuwe megastallen open te willen houden”.

“Het wordt tijd dat de gemeente zich meer gaat aantrekken van de maatschappelijke weerstand tegen megastallen”.

Het plan voor een megastal met ruim duizend stuks rundvee leverde een massaal protest op. Meer dan 7200 mensen ondertekenden de petitie www.tekenvoorjouwlandschap.nl. Mét succes, want de afwijzing door de gemeente zet een streep door het plan. Merijn Biemans van Natuurmonumenten: “We hebben laten zien dat er geen draagvlak is bij de inwoners van de Achterhoek. We hebben het burgerprotest een gezicht gegeven”.

Alert

De natuurorganisaties blijven alert. “Allereerst moet ook fase 1 van het bouwplan van de baan”, zegt Volkert Vintges.
Maar ook bereidt Bronckhorst een nieuw bestemmings­plan ‘Buitengebied Hengelo/Vorden’ voor. Dit biedt ruimte aan nieuwe megastallen, ook in het Nationaal Landschap de Graafschap. Merijn Biemans van Natuurmonumenten: “Het wordt tijd dat de gemeente zich meer gaat aantrekken van de maatschappelijke weerstand tegen megastallen. Het dossier is nog niet gesloten”.

Petra Souwerbren on Email
Petra Souwerbren
Petra Souwerbren
Directeur
Petra is directeur bij Natuur en Milieu Gelderland. Je kunt met haar contact opnemen via p.souwerbren@natuurenmilieugelderland.nl of 06 2305 5791.