Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Boomplantinitiatieven in Malden en de Ooijpolder

Geplaatst op 28-10-2021 in Nieuws.

Het Emmerik Milieu Fonds is een familiefonds dat financiële ondersteuning geeft aan projecten gericht op duurzaamheid, milieu en bomenaanplant. Zij wilden graag via Plan Boom de aanplant van bomen in de omgeving van Nijmegen financieel ondersteunen. Wij hebben hen gekoppeld aan twee projecten: één in de Ooijpolder en één in Malden.

Bomen planten in Malden

In Malden, waar de stad Nijmegen en het platteland elkaar ontmoeten, ligt Landgoed Grootstal. Op dit landgoed krijgen verschillende vormen van duurzame, vooruitstrevende landbouw een plek; er ontwikkelt zich een kleinschalig voedsellandschap, waaronder boomweides en een voedselbos. Met de bijdrage van het Emmerik Milieufonds worden vijftig mooie inheemse laanbomen aangeplant. Op de openbare Sint Jacobsweg spiegelen zij de reeds aanwezige bomen aan de andere zijde. In plaats van in een statige uniforme beplanting voorziet het plan in een wat lossere menging van eik en linde, zowel voor de biodiversiteit als om de eikenprocessierups in toom te houden. Het oude pelgrimspad naar Santiago di Compostella zal daarmee een prachtige allee worden en de inheemse soorten vormen een waardevolle toevoeging aan dit landschap en biodiversiteit!

  • De aanplantactie hoort bij de Plantdag 5 november, Groene Vrijdag – 14.00 – 17.00 u, met als afsluiting een gezamenlijke borrel. Graag van tevoren opgeven: grootstal@planet.nl. NB: Tussen 14.45 en 15.30 uur komt Floor Basten, Klimaatburgemeester van Nijmegen, ook een boom planten.

Bomen planten in de Ooijpolder

In de Ooijpolder werkt het Burgerinitiatief Duurzame Ooijpolder aan het aanplanten van ecologische verbindingslinten in het Ooijsche landschap met inheemse bomen en struiken. Zo kan de biodiversiteit in het landschap weer toenemen. Het netwerk wordt op enkele plekken verdicht door de aanplant van (voedsel)bosjes. Met de bijdrage van het Emmerik Milieu Fonds worden dit jaar 750 bomen aangeplant, waaronder o.a. (hoogstam) fruitbomen en notenbomen, en een grote hoeveelheid bosplantsoen. Volgend jaar wordt dit verder uitgebreid.

Bomen planten in heel Gelderland!

Wil jij ook bijdragen aan de aanplant van bomen in Gelderland. Wij kunnen je daarbij helpen. Kijk op https://www.natuurenmilieugelderland.nl/projecten/plan-boom.

Plan Boom Gelderland is een gezamenlijk project van Natuur en Milieu Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Plan Boom is actief door heel Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.