‘Boer&Buur met natuur’ voor Gelderse boeren en buren

26 september 2023

‘Boer&Buur met natuur’ voor Gelderse boeren en buren

Afgelopen week is een nieuw initiatief gelanceerd: ‘Boer&Buur met natuur’, met als doel de natuurinclusieve landbouw in Nederland te stimuleren door met boeren en ‘buren’ samen te werken aan bijvoorbeeld het versterken van biodiversiteit. Hierin trekken we samen op met Caring Farmers, Herenboeren, Land van Ons, Lenteland en burgerboerderijen.

Het programma ‘Boer&Buur met Natuur’ is opgezet om boeren en buren te ondersteunen bij de overgang naar natuurinclusieve landbouw. Zij gaan samen aan de slag om te kijken wat er nodig is om natuurinclusieve landbouw een impuls te geven. Wat hebben boeren bijvoorbeeld nodig voor meer biodiversiteit op hun bedrijf en wat hebben burgers nodig om meer lokaal en biologisch geproduceerd voedsel te gaan kopen? Hoe kan de ‘korte keten’ – zo min mogelijk kilometers tussen land en bord – een grotere rol gaan spelen in het voedselaanbod?

Samenwerkende boeren en burgers

Het hoofddoel van dit programma: groene boeren en actieve burgers dichter bij elkaar brengen en samen te werken aan een toekomstbestendig landbouw- en voedselsysteem. Deelnemers kunnen met hulp van het programma samen plannen ontwikkelen en uitvoeren en daarbij een beroep doen op kennis van externe partijen. Deze kennis kan afkomstig zijn van collega-boeren, adviseurs of de Caring Farmers en Herenboeren. Zo kunnen zij optimaal gebruik maken van de ervaring die in de afgelopen jaren al is opgebouwd met de overgang naar naar natuurinclusieve landbouw.

‘Boer&Buur met natuur’ start in elke provincie zulke samenwerkingen tussen boeren en buren op. Tijdens de landelijke startbijeenkomst in Weesp (Noord-Holland) was ook Gelderse Burgerboerderij De Patrijs van de partij (ze komen ook langs in de video). Ze zijn een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen boeren en buren in Gelderland.

Geïnteresseerd om mee te doen? Kijk op boerenbuurmetnatuur.nl voor meer informatie. Of bel / mail met Ingrid Kerkvliet (gegevens onder dit bericht).
NB de foto’s bij dit bericht zijn van eerdere activiteiten, zoals de Natuurlijke gesprekken. 

Waardevolle samenwerking tussen Boer en Buur

Hub Jongen, projectleider, benadrukt de waarde van deze samenwerking: “We zien dat boeren die willen omschakelen naar natuurinclusieve landbouw vaak de hulp van burgers nodig hebben. Deze kunnen ondersteunen via de boodschappentas, met tijd, kennis en soms zelfs als investeerders. Met dit programma geven we een impuls aan de samenwerking tussen boer en buur. Door kennis en ervaringen te delen, netwerken te verbinden en te focussen op wat wel mogelijk is, bouwen we aan een beweging van onderop.”

Meedoen?

Wil je meer weten over hoe jij als buur of boer kunt deelnemen aan dit initiatief? Bezoek dan de website www.boerenbuurmetnatuur.nl voor meer informatie en om je aan te melden voor ‘Boer&Buur met Natuur’. Samen kunnen we de landbouw transformeren en bouwen aan een duurzame toekomst!

Aanmelden als coalitie

Dit project is tot stand gekomen met de steun van de Nationale Postcode Loterij. We werken samen met Caring Farmers, Herenboeren, Land van Ons, Lenteland en Burgerboerderijen.

Contactpersoon

Profiel Ingrid Kerkvliet

Ingrid Kerkvliet

Projectleider korte ketens, voedsellandschappen, gezonde leefomgeving