Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Blauwe lucht, toch benauwd

Geplaatst op 22-04-2021 in Nieuws.

In Arnhem-West woont Paul van Laarhoven, één van de deelnemers aan het burgermeetnet. “Ik ben zelf astmapatiënt, dus ik was benieuwd of ik uit de data van mijn meetkastje kon aflezen onder welke omstandigheden ik meer last heb van benauwdheid”, vertelt hij. Hij had zelfs een alarm geïnstalleerd als de PM10- en PM2,5-fijnstofwaarden de grenswaarden naderden. Maar dat alarm ging wat al te vaak af en is inmiddels weer uitgeschakeld.

Paul van Laarhoven bij zijn meetkastje

Ruhrgebied
Soms is het heel duidelijk wat de klachten van zijn allergische astma veroorzaakt. “Als ik op straat door een vlaag sigarettenrook loop, heb ik meteen pijn op mijn longen. Ook houtrook en dieseldamp van dikke vrachtwagens veroorzaakt een nare prikkeling.” Maar de kwaliteit van de lucht is lang niet altijd zo duidelijk. “Dan is het wel interessant wat het meetkastje laat zien. Als de wind uit het Ruhrgebied komt, zie je duidelijk verschil. En vorig jaar, met die grote brand op een autosloperij in Duiven, sloegen de meters door het plafond. We zagen de rookwolken, maar we hadden niet door dat het zó erg was. Er was nog gewoon blauwe lucht.”

Community
Paul hoopt dat na de coronabeperkingen weer workshops mogelijk zijn om meetkastjes te bouwen, zodat meer inwoners van Arnhem zich bij het burgermeetnet aansluiten. “Die data geven inzicht waarmee we verder kunnen. Er zijn zoveel aspecten die beïnvloeden hoe ik me voel, zoals wind, luchtvochtigheid, pollen in de lucht, bedrijfs- en landbouwactiviteiten. Zelf kan ik lang niet altijd achterhalen waar het aan ligt. Sommige dagen ben ik benauwd en op andere vergelijkbare dagen niet. Ik hoop dat we hier in Arnhem veel data kunnen genereren en dat er een community ontstaat van mensen die zich bij dit onderwerp betrokken voelen.”

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.