Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Biodiversiteit op je bord: op bezoek bij de boer

Geplaatst op 05-05-2022 in Nieuws.

Op 21 en 22 mei openen duurzame boeren in Gelderland hun deuren om te laten zien hoe zij bijdragen aan biodiversiteit. Aanleiding is de internationale Dag van de Biodiversiteit die op 22 mei gehouden wordt.  Na een leuke rondleiding, workshop of tijdens een fietstocht kunnen bezoekers ook producten kopen voor een lekkere duurzame maaltijd. Kijk voor alle activiteiten op www.goodfoodclub.nu/agenda.

Tijdens een rondleiding bij bijvoorbeeld boerderij Korenblik in Warnsveld of boerderij Ruimzicht in Halle kunnen bezoekers zien hoe biologische bedrijfsvoering bijdraagt aan biodiversiteit. In restaurant Oud Vuren kunnen bezoekers een lunch nuttigen en het verhaal horen over de ‘buitengewone varkens’ die gezellig rond het restaurant scharrelen. Ook zijn er vijf verschillende fietsroutes te downloaden die allemaal langs boeren gaan die lokaal en duurzaam produceren. De komende dagen komen hier nog meer activiteiten bij.

Aandeel duurzame landbouw vergroten

De activiteiten en fietsroutes zijn een onderdeel van de GoodFoodClub.nu. Een campagne van de Natuur en Milieufederaties om het aandeel duurzame landbouw in Nederland te vergroten. Met slechts 4,3 % loopt Nederland flink achter op andere Europese landen zoals Oostenrijk (24%), Zweden (16,5%), Estland (16,3%), Tsjechië (13,5%) en Italië (11,5%). Om de Europese doelstelling van 25% biologisch landbouwareaal te behalen (Farm to Fork) moet er nog heel wat gebeuren.

Belangrijke rol voor consumenten

Consumenten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van meer biologische, natuurinclusieve landbouw. Door producten te kopen bij zulke boeren stimuleren consumenten duurzame producten. Meer vraag naar biologische en lokale producten helpt bovendien gangbare boeren om ook stappen te zetten naar biologische of meer natuurinclusieve bedrijfsvoering.

Internationale Dag van de Biodiversiteit

De Verenigde Naties ondertekenden in 1992 het Verdrag inzake Biologische Diversiteit. Ook Nederland heeft het verdrag ondertekend. Hiermee verplichtten de ondertekenaars zich om de biodiversiteit in hun eigen land te beschermen. Ook horen er maatregelen bij voor de bescherming van biodiversiteit wereldwijd. Sinds het jaar 2000 is 22 mei de internationale dag van de biodiversiteit.

Op de website van de Good Food Club staan alle duurzame en lokale landwinkels, afhaalpunten en restaurants op een rij. In Gelderland zijn inmiddels ruim zestig winkels en boerderijen aangesloten, dit wordt de komende maanden verder uitgebreid. Alle informatie, activiteiten en fietsroutes zijn te vinden op www.goodfoodclub.nu

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.