Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Bezorgde jongeren, maar ook optimistisch en actief

Geplaatst op 23-09-2021 in Nieuws.

Wat een mooie avond beleefden we tijdens ons webinar over klimaat en #Gelderland2071! Vijf jonge sprekers schetsten hun beeld van Gelderland over vijftig jaar. Dat deden ze vanuit hun eigen vakgebied,  maar vooral ook als jongeren die reden hebben om zich zorgen te maken over hun eigen toekomst. De urgentie kwam af en toe vlijmscherp naar voren. En de vraag: hoe is het om als twintiger in deze tijd aan je volwassen leven te beginnen?

Klimaat en biodiversiteit gaan gelijk op. Het één kan niet zonder het ander. (Afbeelding uit presentatie Floor Mossink, copyright Sweco).

“Ik smeek jullie”

De urgentie was bijna tastbaar. “We maken een systeemfout”, benadrukte Grietje van Delft. “We geven natuur op ten koste van de economie, maar we hebben die natuur vervolgens nodig om te leven.” Dat benadrukte ook Floor Mossink, als klimaatspecialist werkzaam bij adviesbureau Sweco. De tegenstelling tussen biodiversiteit en klimaat is niet terecht, zei ze. Het één kan niet zonder het ander!

“Als we aan de toekomst denken, moeten we in extremen denken. Niet: af en toe hoogwater, maar zoals Valkenburg afgelopen zomer en dat dan vaker en meer,” zei Floor Mossink. “Welke kosten krijgen wij straks gepresenteerd?” vroeg ook Jurjen van Weerdenburg, actief in Jong RES, zich af.

En dichter Willemijn Kranendonk richtte zich rechtstreeks tot de aanwezige (en niet aanwezige) politici met een hartenkreet: “Handel voor het te laat is. Ik smeek jullie om mij en alle toekomstige generaties te beschermen.”

De brede blik van de young professionals

De sprekers noemden zonder uitzondering het belang van sociale duurzaamheid als je nadenkt over klimaatverandering. “Verduurzamen is mensenwerk”, zei beleidsadviseur duurzaamheid Robin Smale. “We hebben technische én sociale innovaties nodig.” “Klimaatadaptatie gaat niet alleen over techniek”, zei ook hydroloog Grietje van Delft, “de vraag is niet wát we gaan doen, maar vooral hóe we dat gaan doen. Het vraagt om maatwerk. En daarvoor moet je in gesprek.”

Wethouder Willem Posthouwer uit Zaltbommel gaf een korte reactie. Hij had groot vertrouwen in de veerkracht van mensen (‘We vinden altijd wel een oplossing’), maar maakt zich wel zorgen over de betrokkenheid van jongeren. Hij nodigt ze uit, maar zijn tafel blijft vaak leeg. Daar hadden de aanwezige sprekers wel ideeën over: vijfstemmig klonk het aanbod om mee te denken en mee te praten en er rolden diverse tips over tafel hoe en waar betrokken jongeren te vinden zijn om mee in gesprek te raken. Want die jongeren zijn er wel, kijk maar naar de klimaatstakers bijvoorbeeld. “Het is onze toekomst, onze leefomgeving”, benadrukte Jurjen het belang. “Daarom moeten we gehoord worden en deeleigenaar worden van de oplossingen.”

Grietje van Delft: “Ik wil een gezonde en veilige omgeving voor de volgende generaties.”

Willemijn Kranendonk: “Ik lig wakker van de taal die we gebruiken als we over de toekomst praten.”

Robin Smale: “We moeten de vaart erin houden, ook als dat soms pijnlijke keuzes oplevert.”

Lange-termijndenken: Commissie van de Toekomst

Hoe jong ze ook zijn, ze realiseren zich dat ons handelen nu gevolgen heeft op zeer lange termijn. “Ik wil een gezonde en veilige omgeving voor volgende generaties”, zegt Grietje van Delft. “We moeten verder kijken dan 2030 of 2050”, benadrukt Robin Smale. En Jurjen van Weerdenburg stelt een Commissie van de Toekomst voor, waarin voor beleidswijzigingen en wetsvoorstellen de vraag beantwoord moet worden wat dit betekent voor de kinderen en jongeren van nu.

Marja van der Tas, voormalig wethouder in Apeldoorn en nu van Waterschap Vallei en Veluwe voor het CDA, reageerde daarop dat wij allemaal met ons stemrecht de commissie van de toekomst vormen. Op zich waar natuurlijk, maar de tegenwerping klonk al snel dat juist de politiek vaak niet veel verder kijkt dan de volgende verkiezingen.

De kracht van verbeelding. Afbeelding uit presentatie Floor Mossink, copyright Sweco.

Verbeelding

“Taal heeft macht”, stelde Willemijn Kranendonk in een interessant essay over de kracht van verbeelding. “Met welke woorden geven we onze toekomstvisie vorm? Ik roep politici op om verbeelding te gebruiken bij hun toekomstplannen, want woorden en werkelijkheid zijn met elkaar verbonden.”

Floor Mossink had die verbeelding alvast meegenomen. “Zo zie ik Gelderland 2071 voor me, zei ze. Je ziet dat onze leefbaarheid er enorm op vooruit gaat. Een dergelijke omgeving is ook goed voor de sociale cohesie en bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van kinderen.”

‘Een beetje chagrijnig’, maar vooral optimistisch

Hoe is het om als twintiger in deze tijd aan je professionele bestaan te beginnen? Zijn ze boos of bang? Nou, soms wel een beetje chagrijnig, bekende Grietje. Het is toch een situatie waar we zelf niet voor gekozen hebben.” De rest zat daarbij te knikken. Boos of bang niet echt, wel bezorgd. Maar vooral ook optimistisch. “Er zijn zoveel betrokken jongeren”, gaf Willemijn aan.

Als deze vijf sprekers hun generatie vertegenwoordigen, is er inderdaad alle reden voor optimisme. Zoals we zeiden: wát een mooie avond.

LET OP: op 13 oktober is er een tweede webinar in deze serie, deze keer over Landbouw, landgebruik en voedsel, met opnieuw vijf young professionals. Geef je snel op. 

 

 

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.