Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Bewoners Mooi Binnenveld maken zelf nieuwe natuur

Geplaatst op 16-08-2020 in Nieuws.

Werken aan biodiversiteit door unieke natuur te realiseren en daarbij lokale bewoners betrekken. Dat zijn de doelen van Stichting Mooi Binnenveld in Wageningen. Klinkt ambitieus, maar de stichting krijgt het voor elkaar. Hoe doen ze dat?

Het begon allemaal toen in 2014 duidelijk werd dat de provincie een stuk natuurgrond zou gaan verkopen. Een groep burgers waaronder enkele leden van Mooi Wageningen zag een kans om een uniek stuk natuur te realiseren. Omdat het stuk natuur tussen de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug ligt, heeft het bijzondere soorten en plantengroei. Door daar natte schraallanden opnieuw te realiseren kunnen unieke zeggensoorten, grassoorten en orchideeën in het gebied groeien die je bijna nergens meer in Nederland ziet. Maar om het stuk natuurgrond te kunnen aankopen was natuurlijk aardig wat geld nodig. In 2017 heeft de stichting daarom een grote crowdfundingsactie gehouden. De reacties waren overweldigend. Met ongeveer 320 huishoudens, fondsen en overheden is in totaal 430.000 euro bij elkaar gebracht om deze natuur aan te kopen.

Betrokkenheid

Het verhaal had nu klaar kunnen zijn, een andere partij zou deze natuur kunnen gaan beheren. Maar dat was niet de bedoeling van Stichting Mooi Binnenveld: ze hebben het zelf in beheer genomen. Natuurlijk hebben ze een professionele boswachter in dienst en hebben ze uitgebreid contact met partners in aangrenzende natuurgebieden, maar het doel van de stichting is vooral om lokale bewoners bij de natuur te betrekken.

Die betrokkenheid is er zeker. Zo is er een bestuur dat actief bezig is met de natuur in het Binnenveld en zijn er daarnaast veel vrijwilligers die actief betrokken zijn bij het beheer. Ook houden ze de crowdfunders en leden goed op de hoogte. “We versturen natuurlijk een nieuwsbrief, maar we houden ook regelmatig excursies door het gebied. Tijdens zo’n excursie laten we de voortgang van het gebied zien. Naar een excursie komen geregeld zo’n 50 mensen!”, vertelt Rob Janmaat, één van de initiatiefnemers van de stichting. Ook helpen leden af en toe met veldwerk in het gebied. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van populieren uit de hooilanden. En dan hebben we het natuurlijk nog niet over de vele mensen die door de gebieden lopen om te genieten van de natuur!

90 hectare natuurgrond

De stichting beheert op dit moment 90 hectare natuurgrond. Dit gaat om 50 hectare eigen grond in de Binnenveldse Hooilanden en 40 hectare grond in de Groene Grens bij Veenendaal. In de Groene Grens zijn de zeldzame soorten al terug. In de komende jaren is dat hopelijk ook het geval voor de Binnenveldse Hooilanden en zal het gebied steeds mooier worden. Neem dus vooral eens een kijkje in deze unieke stukken natuur!

  Mooi Binnenveld

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.