Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Bewoners online in gesprek over duurzame buurtwarmte

Geplaatst op 15-05-2020 in Nieuws.

Op 13 mei heeft Natuur en Milieu Gelderland samen met Buurtwarmte een online inspiratiesessie gehouden voor haar brede achterban. Tijdens deze middag kon geproefd worden aan de aanpak die Buurtwarmte voorstaat. Namelijk coöperatief en van onderop aan de slag met de energievoorziening in de wijk. We dragen hierdoor niet alleen bij aan de noodzakelijke reductie van CO2, maar ook aan een fijnere leefomgeving voor de bewoners.

Het energieneutraal maken van je buurt is geen gemakkelijke opdracht. Er staat wat te wachten wanneer je dit coöperatief en met de buurt wilt oppakken. Daarom heeft Buurtwarmte een aanpak ontwikkeld die handvatten biedt in dit lastige proces. Tijdens onze online inspiratiesessie is de deelnemers een mogelijkheid geboden om aan deze aanpak te proeven.

Voor de deelnemers gold dat het fijn was om met gelijkgestemden ‘best practices’ te overleggen. Je leert het snelst van de mensen die in een zelfde soort bootje zitten. Wel concludeerden we dat veel situaties op elkaar lijken maar dat maatwerk altijd nodig is bij de verschillende wijken. Dit komt door het unieke karakter van elke wijk. Leren van elkaar, maar toepassen op je eigen manier dus.

Buurtaanpakkers

Daarnaast is uitvoerig besproken hoe je team van buurtaanpakkers eruit moet zien. Welke rollen hierbij nodig zijn en waar je voor moet oppassen. Daarnaast zijn voorbeelden gedeeld over de bewonersparticipatie en hoe je deze op een hoger plan kunt tillen.

De volgende stappen die wij als Participatiecoalitie gaan nemen is dat we verschillende initiatieven willen helpen om verder te komen met hun wijkaanpak. Dit kunnen we echter niet doen zonder de vrijwilligers die nu al hard bezig zijn in hun wijk met besparing of het ontwikkelen van nieuwe manieren van verwarmen. We willen graag nadenken over een Gelders ‘klasje’ bij Buurtwarmte met onze achterban en die van Energie Samen. Zo leren we van elkaar en zetten we grotere stappen in de wijk.

Mocht je hier interesse in hebben of meer over willen weten, mail of bel dan naar Nando Habraken, n.habraken@natuurenmilieugelderland.nl, 06 1162 2491.

Nando Habraken on Email
Nando Habraken
Nando Habraken
Duurzame energie en circulaire economie
Nando is onze specialist op het gebied van duurzame energie en circulaire economie. Hij zet zich in voor goede participatieve processen in de energietransitie, zoals de RES-sen. Meer weten? Neem contact op via email of bel naar 06-11622491.