Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Bewoners Achterhoek bezorgd over verdwijnen landschap

Geplaatst op 29-03-2018 in Nieuws.

Petitie ‘Help, Ons Achterhoekse landschap verdwijnt’ levert 2.866 handtekeningen op

Maar liefst 2.866 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie ‘Help, ons Achterhoekse landschap verdwijnt’. Met de petitie roepen de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten gemeenten op om te zorgen voor het behoud van het karakteristieke Achterhoekse coulissenlandschap om daarmee de verdere afname van de biodiversiteit tegen te gaan. De petitie wordt overhandigd aan de onderhandelende partijen, zodat zij de nodige maatregelen kunnen opnemen in het coalitieakkoord.

De gemeente Bronckhorst viel de eer te beurt om als eerste gemeente van de regio Achterhoek de petitie in ontvangst te nemen. Wilko Pelgrom, lijsttrekker van het CDA in de gemeente Bronckhorst zei daarop toe om samen met inwoners en boeren aan de slag te gaan en de petitie mee te nemen in de onderhandelingen. De komende weken wordt de petitie ook overhandigd in de gemeente Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost-Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Waarom deze petitie?

Onderzoek van de Radbouduniversiteit Nijmegen naar insectensterfte heeft aangetoond dat de biomassa aan insecten afgelopen 27 jaar dramatisch is teruggelopen. De onderzoekers geven aan dat de hoeveelheid strekkende meters houtwallen en bloemrijke greppels een groot positief effect heeft op de biodiversiteit. Juist deze elementen verdwijnen de laatste jaren uit het Achterhoekse landschap. Reden voor de Gelderse Natuur en Milieufederatie en Natuurmonumenten om een petitie te starten. Dat de inwoners de zorgen delen, blijkt uit het grote aantal handtekeningen dat is gezet.

De petitie

Lees meer over het Achterhoekse coulissenlandschap

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.