Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Betuwse Fruitmotor supporter van Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Geplaatst op 05-07-2019 in Nieuws.

De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor is de eerste officiële supporter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Zij legt samen met haar fruittelers bloemstroken en bijenhagen aan. Ook werkt de coöperatie met Agrarische Natuurverenigingen Lingestreek en TCW aan een Betuws Bijenlandschap. Wageningen Environmental Research monitort de effectiviteit van de maatregelen in de boomgaard met het oog op wilde bestuivers.

De Fruitmotor vormt samen met de Betuwse fruittelers, fruitverwerkers, afnemers uit het hele land en consumenten een coöperatieve samenwerking in de fruitketen, waardoor een eerlijke prijs mogelijk is voor alle partners. Als ketencoöperatie organiseert ze minstens drie keer per jaar ledendagen waar consumenten, verkooppartners van Krenkelaar appelcider en fruittelers van elkaar kunnen leren.

Bestuiving

De Betuwse Fruitmotor weet als geen ander dat 80% van al onze groenten en fruit afhankelijk is van insecten voor hun bestuiving. Wilde bijen vormen van die bestuivers een belangrijke groep. Als er geen wilde bijen meer zouden zijn, zouden er o.m. geen aardbeien, pompoenen, appels en peren meer zijn. Meer dan de helft van de wilde bijen staat op de rode lijst: we zijn hard op weg om de wilde bijen te laten uitsterven! En niet alleen bijen, maar insecten in zijn algemeenheid. Dat is gevaarlijk, want insecten vormen een belangrijke basis in het ecosysteem. Daar willen de Fruitmotor iets aan doen. De coöperatie streeft naar een wereld zonder afval en uitval. En aar herstel van natuur en landschap.

Nieuwsbrief

Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is een initiatief van een groot aantal natuur- en landschapsorganisaties. Met dit Deltaplan zetten ze zich in voor een Nederland waar mensen én natuur zich kunnen ontplooien. Zodat Nederland een voorbeeld kan worden van een dichtbevolkte delta waar biodiversiteit en economische ontwikkeling samengaan.

Meer weten over het Deltaplan Biodiversiteitsherstel? Met de maandelijkse gratis nieuwsbrief blijf je op de hoogte van hoe Nederland werkt aan het herstel van de biodiversiteit. Klik hier om je aan te melden.

Deltaplan Biodiversiteitsherstel

Samen voor een rijker Nederland, GNMF, 22 mei 2019

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.