Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Gezellig, barbecueën! Of…?

Geplaatst op 02-06-2022 in Nieuws.

Afgelopen weekend was het heerlijk weer. En dat kwam goed uit, want ik ging naar een verjaardagsfeestje! Lekker buiten in de tuin, de kinderen sprongen op de trampoline en renden in het rond. ’s Avonds aten we natuurlijk buiten. En ja, de barbecue ging aan. Tijdens het eten kwam het gesprek al snel op de voors en tegens van een barbecue.

Voors

Samen buiten eten is gezelliger, de barbecue is dan een soort logische keuze. Omdat je dan niet alleen buiten eet, maar de maaltijd daar ook grotendeels bereidt. Noem de barbecue in een gesprek en het woord ‘gezellig’ rolt er vlak achteraan. En is de maaltijd niet veel lekkerder met die rokerige smaak? Zelf ben ik vegetariër, hoewel ik af en toe smokkel met een stukje vis. Bij dit feestje werden er ook stukjes tonijn op de barbecue gelegd. Tjonge, wat smaakt dat heerlijk als het van de kolen afkomt!

Tegens

Misschien dat sommigen het als een voordeel zien, maar wat is dat toch een automatische man-vrouw-verdeling als je gaat barbecueën? De vrouwen zitten aan tafel de salades en stokbroodjes op te eten, terwijl de mannen in een kringetje de worsten laten aanbranden. Persoonlijk vind ik het gezelliger als het gezelschap zich mengt. Is barbecueën wel écht zo gezellig als we altijd beweren dat het is..?

 

Voordat we gingen eten, werden de kolen aangestoken. In zo’n schoorsteen, zodat het extra vlot en extra goed heet wordt. Maar wat een rook komt daarvan af! Halverwege draaide de wind, zodat de rook alsnog het huis in waaide én we kuchend in de tuin zaten. Met je snoet in de rook besef je dat het wel erg ongezond is. De rook veroorzaakt uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht, kankerverwekkende Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen*. Maar zelfs met een elektrische of gasbarbecue eet je niet gezond; er ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kan je voorkomen voor een vetopvangplaatje te gebruiken**. Tijdens de maaltijd zelf viel de hoeveelheid rook gelukkig mee, hoewel ik me afvraag of de mannen wel zo’n gezonde avond hadden vlak boven de walmende barbecue…

Verandering van spijs?

Wat me opviel, was dat ik niet de enige was die vraagtekens zette bij de maaltijd die we nuttigden. Er werd gesproken over elektrisch barbecueën, over schaamte naar buren, over hoe de rokerige smaak weliswaar lekker is, maar misschien niet zo gezond… Ik proefde een behoefte aan nieuwe tradities, nieuwe gezelligheid. Veel mensen waren voorstander van een soort buitenkeuken, waarbij je buiten kunt koken en eten, zonder dat jijzelf óf de buren hinder ondervinden van vuur en rook. Misschien heeft de barbecue zijn beste tijd wel gehad en doet verandering van spijs gezonder en lekker eten!

 

Wil je bewust barbecueën? Lees dan de tips van Milieu Centraal

 

Babette, redactie

 

Bronnen:

*artikel van Radar: https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/barbecue-aan-blijf-uit-de-rook/

**info over barbecueën bij Milieu Centraal https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/barbecue/

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.