Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Is er een alternatief voor de houtkachel?

Geplaatst op 29-11-2021 in Nieuws.

Is er een alternatief voor de houtkachel?

Als ik aan een brandend haardvuur denk, dan geeft dat me een gevoel van ontspanning en gezelligheid. Ik staar naar de bewegende vlammen en gesprekken worden vanzelf intiemer en warmer. Nu de dagen korter worden en we ons naar de feestdagen bewegen, zie je dat veel mensen hun kachels weer opstoken. Jammer is dat de kachel voor vieze lucht kan zorgen. Dat is slecht voor de gezondheid, zowel binnen als buiten je woning. Wat als je echt helemaal af wilt van de houtkachel? Is het ook mogelijk om een gevoel van gezelligheid te creëren zonder haardvuur?

 

Enkele weken geleden – toen de coronamaatregelen nog versoepeld waren – ging ik naar een verjaardagsfeest van mijn nichtje. Bij binnenkomst zag ik dat de televisie aanstond op jawel, een knappend haardvuurtje. ‘A jeetje, wat kitsch!’ dacht ik nog even schromelijk. Maar al binnen een paar minuten was ik mijn oordeel vergeten en nog iets later realiseerde ik me dat het beeld van die vlammen iets met me deed. Het zorgde voor sfeer en warmte, ook al was het slechts beweging in een tv-scherm.

 

Hoe kan dat? Dat ik er eerst negatief over oordeelde en het redelijk snel daarna me toch een warm gevoel gaf? Dat heeft met het brein te maken: als je brein iets maar ten dele waarneemt, vult het de ontbrekende informatie zelf aan. Enkele jaren geleden circuleerde de vraag op social media of je hier een blauwe of een witte jurk zag. Een verschil van waarneming. Auditief kan je je brein trouwens ook foppen.

 

Ja, het beeld van haardvuur en zelfs led-kaarsen geven óók een gevoel van gezelligheid en warmte. In de eerste paar tellen dat je ze ziet misschien niet. Maar zodra je focus naar iets anders gaat wél, bijvoorbeeld het gesprek dat je met iemand anders voert. Dan verdwijnt de kaars naar de achtergrond en registreert je brein het maar ten dele. Op dat moment kan je je brein een beetje voor de gek houden en begint de gezelligheid.

 

Alvast fijne én gezonde kerstdagen!

 

Babette, redactie

 

Babette van Rietschote
Babette van Rietschote
Babette is freelance tekstschrijver en communicatieadviseur. Zij behoort tot de vaste pool van freelancers/zzp'ers van Natuur en Milieu Gelderland.