Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Aan de slag met Menu van morgen in horeca, zorg, retail en supermarkt

Geplaatst op 29-11-2021 in Nieuws.

Natuur en Milieu Gelderland gaat met tal van partners aan de slag met het verduurzamen van het voedselaanbod. Focus ligt daarbij op meer plantaardig eten en minder voedsel verspillen. Ook is er aandacht voor meer lokale, duurzame producten op de kaart en in het schap. Het programma start in januari 2022 met de naam ‘Gelderland van Morgen’.

Projectleider Voedsel Marieke Gorkink: “Het programma is tot stand gekomen via een aanbesteding van de provincie Gelderland. Om in te kunnen schrijven, hebben we partners gezocht met expertises, aanvullend aan onze eigen kennis en kunde. Dit heeft geleid tot een inschrijving met Greendish als hoofdaannemer en Natuur en Milieu Gelderland en andere partners als onderaannemers.”

Ondernemers bepalen eigen ambitieniveau

Ondernemers die meedoen starten met een scan die inzicht geeft in de impact van de gerechten die nu geserveerd worden en welk voedsel er wanneer wordt verspild. Vervolgens kiest de ondernemer zelf waar hij/zij mee aan de slag wil.  Ondernemers worden hierbij geholpen met kennis, praktische handvatten en tools om impact te maken én te meten.  Joris Heijnen, directeur Greendish: “Met het programma zetten we een flinke ambitie neer. Zo willen we in de horeca, catering en zorg meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten maken we aparte afspraken. Naast een duurzaam aanbod gaat het daarbij ook om de positionering van deze producten. Alles gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarbij een duwtje in de rug te geven tot duurzame aankopen”.

Webinar

Ondernemers die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via https://www.greendish.com/gelderland-van-morgen. De uitvoering van het programma wordt met tal van partners gedaan voor een zo groot mogelijk bereik en impact. Inmiddels staat de teller al op 36 organisaties, waaronder Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en NAGF (Nationaal Actieplan Groenten en Fruit). Voor geïnteresseerde ondernemers is er een webinar op 3 december tussen 10.00 – 11.30 uur. Inschrijven kan via deze link.

Doel

Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten.  Zo werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.

 

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.