Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

10 organisaties van start met Gelderland van Morgen

Geplaatst op 19-04-2022 in Nieuws.

Meer plantaardig en minder verspillen!

In april starten de eerste 10 organisaties in de horeca, catering, zorg en retail met het programma Gelderland van Morgen. Zij gaan aan de slag met het vergroenen van het voedselaanbod. Dat doen ze door het aandeel plantaardige eiwitten te vergroten en/of door minder voedsel te verspillen. Iedere twee weken start een volgende ronde voor organisaties die ook mee willen doen. Voor deelname aan dit programma stelt de provincie Gelderland 50 procent subsidie beschikbaar.

Organisaties die meedoen zijn Zorgcentrum ’t Slot, Rijnstate Ziekenhuis, Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg, Christelijke Hogeschool Ede, Zorginstelling De Zeeg, Zorgcentra de Betuwe, Radboud UMC, Provincie Gelderland en Cateraar Hutten met drie locaties. Van deze deelnemers gaan er drie aan de slag met meer plantaardige eiwitten en drie met voedselverspilling. Drie deelnemers doen mee aan beide trajecten. Daarnaast doet Dirk van den Broek mee met de winkels in Apeldoorn en Harderwijk.

Organisaties krijgen ondersteuning

In het programma Gelderland van Morgen worden de organisaties begeleid door Greendish. Zij krijgen tips hoe ze het aandeel plantaardige eiwitten in hun aanbod kunnen vergroten en hoe ze minder voedsel hoeven weg te gooien. Arzien Wels, programmamanager Greendish: “Na een nulmeting krijgen zij een adviesgesprek en ondersteuning om gedurende drie maanden diverse aanpassingen in het assortiment of het menu door te voeren. Na afloop volgt een impactmeting, zodat de organisatie goed inzicht krijgt in het resultaat van deze inspanningen. We zijn heel blij dat we met de eerste tien organisaties van start gaan. Zodra zich weer tien organisaties hebben aangemeld, beginnen we met de volgende groep. We hopen dat er komende maanden minstens 70 organisaties in Gelderland meedoen, zodat we iedere twee weken met een nieuwe groep kunnen starten.”

Consument vraagt vaker om duurzaam

De organisaties die zich inmiddels hebben aangemeld, noemen diverse redenen om mee te doen. Zo geven sommige organisaties aan dat het project houvast en inzicht geeft in het soort voedsel dat ze serveren of verkopen. Voor anderen is de voedselverspilling al langere tijd een doorn in het oog, waar ze graag iets aan willen veranderen. Ook geven zij aan het belangrijk te vinden om met de tijd mee te gaan. Ze merken dat gasten en klanten steeds meer om duurzame alternatieven vragen. Met het programma Gelderland van Morgen kunnen deze organisaties hun duurzame ambities realiseren.

10 miljoen borden ‘vergroenen’

Het programma heeft de ambitie om meer dan 10 miljoen ‘borden te vergroenen’ binnen- en buitenshuis en 15 tot 25% minder voedsel te verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30-40%. Met de supermarkten worden afspraken op maat gemaakt. Naast een duurzamer aanbod gaat het in de supermarkten ook om de positionering van producten, gericht op het helpen en verleiden van consumenten en ze daarmee een duwtje in de rug te geven bij het maken van duurzame keuzes.

Het programma is mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Stichting Goeie Grutten en wordt uitgevoerd door Greendish en partners als Natuur en Milieu Gelderland, VoedselSurplus, Orbisk, Alliantie Voeding in de Zorg, Questionmark en GroentenFruit Huis.

Provincie Gelderland wil de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. Daarnaast wil provincie Gelderland de dierlijke eiwitconsumptie van consumenten verminderen en het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie vergroten.  Op deze manier werkt Gelderland aan zorgvuldiger gebruik van grondstoffen en een klimaatneutraal Gelderland in 2050.

Voor meer informatie:

www.gelderlandvanmorgen.nl

Arzien Wels, programmamanager Greendish, arzien.wels@greendish.com, 06 2110 5565

Marieke Gorkink, communicatieadviseur, m.gorkink@natuurenmilieugelderland.nl, 06 1082 8694

Marieke Gorkink on EmailMarieke Gorkink on Linkedin
Marieke Gorkink
Marieke Gorkink
Projectleider bij Natuur en Milieu Gelderland
Marieke is het aanspreekpunt voor het thema Voedsel en Schone Lucht. Meer weten? Neem contact op via e-mail of 06 10828694.