Voor wind- en zonprojecten is een zorgvuldige omgang met natuur en landschap belangrijk: bij locatiekeuzes, inpassing van projecten én inrichting en beheer van de projectlocaties. Gaan al deze seinen op groen, dan liggen er zelfs kansen voor een ‘plus’ op natuur en landschap. Welke rol kun jij als lokale natuur- en landschapsbeschermer hierin spelen?
De Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu hebben een checklist opgesteld voor de omgang met natuurwaarden bij zonneparken. De checklist helpt om te bepalen welke natuuraspecten extra of juist minder aandacht behoeven. Het begint bij het benutten van de zonneladder en bij vooronderzoek en procesparticipatie, om tot de beste locatiekeuzes te komen o.a. in het belang van natuur en landschap. Vervolgens zijn er allerlei mogelijkheden voor borging van bestaande en realisatie van nieuwe natuurwaarden bij de inrichting van een zonnepark.
> checklist zon op land (pdf)De Natuur en Milieufederaties en Natuur & Milieu hebben een checklist opgesteld voor de omgang met natuurwaarden bij zonneparken. De checklist helpt om te bepalen welke natuuraspecten extra of juist minder aandacht behoeven. Het begint bij het benutten van de zonneladder en bij vooronderzoek en procesparticipatie, om tot de beste locatiekeuzes te komen o.a. in het belang van natuur en landschap. Vervolgens zijn er allerlei mogelijkheden voor borging van bestaande en realisatie van nieuwe natuurwaarden bij de inrichting van een zonnepark.
> checklist wind op land (pdf)In het voorjaar van 2022 organiseert Natuur en Milieu Gelderland een training tot ‘Energieboswachter’: burgerexpert natuurinclusieve energietransitie. De training is primair bedoeld voor leden van lokale natuur- en milieuorganisaties en energiecoöperaties.
> training energieboswachter