Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen e.o.

Lidorganisatie van GNMF

Foto: Harvey van Diek

Beschermen van vogels draait om samenwerking

Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen is een actieve organisatie met ruim 350 leden. De leden zetten zich in voor zowel bescherming als onderzoek. “We hebben ook enige jonge leden omdat jongeren makkelijk enthousiast worden over vogels”, vertelt Frank Saris, voormalig directeur van Sovon en voorzitter van de Vogelwerkgroep. “Verschillende van de jonge onderzoekers houden zich bezig met het ringen van de vogels.” De effecten van verandering in het milieu en klimaat op het vogelleven in de Ooijpolder worden de laatste 20 jaar nauwlettend in de gaten gehouden door leden. Door het warmere klimaat heeft Cetti’s zanger, een kleine zangvogel die eerder in Zuid-Frankrijk vertoefde, zich nu gevestigd in de Ooijpolder. Ook de ijsvogel, die minder goed tegen de winter kan dan zijn naam doet vermoeden, wordt vergeleken met 25 jaar geleden hier vaker gezien.

In gesprek met lokale bewoners

“Veel leden zetten zich actief in voor de bescherming van vogels” vertelt Frank. “Ze gaan dan vooral met lokale bewoners over in gesprek. Als iemand bijvoorbeeld signaleert dat een boom wordt omgehakt of een schuur bij een boerderij wordt verwijderd waar een steenuil broedt, dan gaan ze met de boer hierover in gesprek. We vragen ze om tot na het broedseizoen te wachten met hun activiteiten. Die gesprekken verlopen vaak succesvol.”

De broedende oehoe

Ook collega-natuurorganisaties krijgen het te horen als hun activiteiten de gevleugelde diersoorten bedreigen. Eerder heeft Het Geldersch Landschap een bomenkap in de Heerlijkheid Beek stop moeten zetten omdat een lid van de Vogelwerkgroep een broedende oehoe spotte. “De GNMF heeft ons geholpen om een overleg te organiseren met Het Geldersch Landschap voor een aangepast beheerplan. Dat was erg prettig. Als lid van de GNMF is het goed om te weten dat we hulp kunnen vragen in de vorm van advies of bij juridische vragen. Zo groeit het ons niet boven het hoofd.”

Duurzaamheid op lokaal niveau

Naast het voorzitterschap bij de Vogelwerkgroep zet Frank Saris zich in voor het burgerinitiatief ‘Het Circul van de Ooij’. Het doel van het initiatief is duurzaamheid op lokaal niveau. “Er zijn heel veel mogelijkheden in de Ooijpolder. Beter gebruik maken van energie, natuurbehoud en gifvrije landbouw zonder overbemesting zijn de belangrijkste onderwerpen. We krijgen hier ontzettend veel positieve reacties op, van (biologisch én traditionele)boeren, het waterschap en groot grondbezitters. We zetten in op wat mensen in Nijmegen kunnen zien: natuur dicht bij de stad.”

Adres

p/a de Bastei, Waalkade 83-84
6511 XR Nijmegen

www.vogelwerkgroepnijmegen.nl

info@vogelwerkgroepnijmegen.nl

 

Els Sytsma
Els Sytsma
Els houdt jullie via de website en social media op de hoogte van nieuws en achtergronden rondom natuur en milieu in Gelderland. Ook houdt ze de agenda van de Provinciale Staten in de gaten, om waar nodig belangrijke input te leveren voor duurzame besluitvorming.