Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Stichting Milieuwerkgroepen Ede

Lidorganisatie van GNMF

Meer en meer lukt het de Stichting Milieuwerkgroepen Ede, kortweg SME, om vroegtijdig aan te schuiven bij plannen rond natuur en milieu. “We willen het liefst zo vroeg mogelijk in een proces betrokken worden en dat lukt steeds beter”.

Harry Manni is penningmeester bij SME, een stichting met bijna honderd donateurs. Hij vervolgt: “Onze relatie met de gemeente verbetert. Natuurlijk loopt het ene project beter dan het andere, maar toch zijn we positief hierover. We zitten regelmatig in overleg met de wethouders”.

Protest parklaan

Toch blijft ook actievoeren belangrijk, zoals tegen de vierbaans Parklaan. SME voerde verschillende keren actie samen met andere groepen, verenigd in de Werkgroep Parklaan Anders, presenteerde een alternatief plan en haalde bijna tweeduizend handtekeningen op. Momenteel is SME met de gemeente Ede in gesprek over de ontwikkelingen.

Bomenkap

“Bomenkap is hier altijd aan de orde”, vertelt Harry. “Zo worden bij de Nieuwe Kazernelaan voorlopige voorzieningen getroffen, met zogeheten tijdelijke kap van bomen tot gevolg. Daarop hebben wij zienswijzen ingediend”.

Maar bomen kunnen ook gekapt worden met een heel ander doel: houtstook in een biomassacentrale. Daarvan staan er twee in Ede, een derde is gepland. “Wij vinden het opstoken van hout niet duurzaam. Uit onderzoek dat wij vorig jaar door de WUR lieten doen, bleek bovendien dat er in de hele gemeente te weinig hout is voor een derde centrale. Dat heeft toen veel aandacht gekregen”.

Kastanjebos

Voor het nieuwe sportpark Kastanjebos sloot SME een convenant met de gemeente. “Helaas blijkt dat die zich niet aan de afspraken houdt. Er zou bijvoorbeeld allang een dassenpassage moeten zijn aangelegd. Maar daarvan is geen sprake: dassen moeten nog steeds de weg oversteken. Laatst vonden we een doodgereden exemplaar”.

Expertise

Harry: “Bij SME hebben veel mensen een WUR-achtergrond, waardoor we inhoudelijke expertise hebben. De GNMF ondersteunt ons bij verschillende dossiers, vooral op procedureel vlak. En in het najaar organiseren we samen een symposium over luchtkwaliteit. In onze gemeente is veel intensieve landbouw, maar ook industrie en verkeer geven uitstoot van vervuilende stoffen. Het is belangrijk om mensen hierover te informeren”.

Adres

p/a Halderweg 11-A
6721 ZJ Bennekom

secretaris@sme-ede.nl

www.sme-ede.nl

Anne-Marie Erdhuisen
Anne-Marie Erdhuisen