Natuurlijke gesprekken bij Akkerbouwbedrijf Haolderkamp in Didam

Natuurlijke gesprekken bij Akkerbouwbedrijf Haolderkamp in Didam

11 juni 2024 - 11 juni 2024
19:00 - 21:30

  • Organisatie: Natuur en Milieu Gelderland ism Voedselnetwerk Achterhoek
  • Inschrijven bij: communicatie@natuurenmilieugelderland.nl
  • Kosten: gratis

Het nieuws vliegt je om de oren: stikstofcrisis, biodiversiteitscrisis, boerenprotesten en een ‘landbouwtransitie’. Dat heeft allemaal te maken met iets wat we iedere dag doen: eten. Uiteindelijk willen we allemaal gezond en betaalbaar voedsel, een gezonde bodem, schoon water en een levendig landschap, met een eerlijke prijs voor de boer. Met Natuurlijke Gesprekken gaan we met elkaar in gesprek: waar loopt de boer tegenaan, en waar heeft de burger behoefte aan? Is het mogelijk dat burgers én boeren samen werken aan oplossingen voor een voedselsysteem dat goed is voor ons mensen, voor de natuur én de boer?

Akkerbouwer Theo Nieuwenhuis uit Didam teelt op 51 hectare granen, aardappels, lupine, peulvruchten voor menselijke consumptie. Ook heeft hij enkele hectare grasland en plantte hij onlangs hazelnoten en andere bomen en struiken aan in een agroforestry systeem. Hij gebruikt op zijn land geen kunstmest en pesticiden, zorgt voor een gezonde bodem en probeert de kringloop op zijn bedrijf zo veel mogelijk te sluiten.

Verse, gezonde producten op tafel

Met zijn akkerbouwbedrijf Haolderkamp wil hij zijn producten het liefst lokaal verkopen en zijn teelt uitbreiden met groenten voor mensen in de regio. Zijn passie is om verse, gezonde producten direct op de tafel te krijgen bij inwoners in de omgeving. Lokale verkoop stelt Theo daarnaast in staat zijn producten voor een eerlijke prijs te verkopen, zodat hij met zijn akkerbouwbedrijf ook kan bijdragen aan biodiversiteitsherstel en bodemkwaliteit. Hij is op zoek naar hoe hij dit het beste kan aanpakken en benieuwd naar de mening en behoefte van de inwoners. Daarom wil hij graag met mensen uit de regio Didam, Zevenaar, Duiven, Westervoort, Velp en Rheden in gesprek over voedsel.

Natuurlijke gesprekken

In juni vindt daarom een gespreksreeks over dit thema plaats op zijn boerderij bij Didam. Op dinsdagavond 11 juni maak je kennis met Theo Nieuwenhuis en zijn verhaal, en krijg je een rondleiding over de boerderij. Op woensdag 26 juni vervolgen we het gesprek om te kijken hoe de samenwerking met andere boeren en inwoners eruit kan zien om zijn groentes op het bord te krijgen van mensen uit de buurt. Doel van de gesprekken is dat we met elkaar meedenken in open dialoog.

Meedoen?

Wil je meedoen aan deze gespreksreeks? Meld je dan aan via deze link.

De gesprekken worden georganiseerd vanuit het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en begeleid door Natuur en Milieu Gelderland en Voedselnetwerk Achterhoek.

Terug naar agenda

Natuurlijke gesprekken bij Akkerbouwbedrijf Haolderkamp in Didam

Oude Maatsestraat 16, Didam, Netherlands