Skip navigation MENU

Geef om Gelderland

Steeds meer mensen willen het verschil maken voor de natuur, het landschap of het milieu in hun omgeving. Jij ook? Wij helpen je graag aan nieuwe kennis en inspiratie om het verschil ook echt te kunnen maken. Daarom hebben we het programma Geef om Gelderland opgezet.

In ‘Geef om Gelderland’ bieden we je elke maand de mogelijkheid om deel te nemen aan een webinar, meeting, lezing of excursie. Op 30 september zijn we afgetrapt met een webinar over Plan Boom. In een tweede webinar op 27 oktober verkenden we de mogelijkheden om de RES’en (Regionale Energie Strategie) te vergroenen.

Activiteiten

De toekomst van de landbouw (Webinar, 26 november)

Tijdens deze bijeenkomst zullen we onze visie en doelen over de toekomst van de landbouw bespreken. Hoe gaan we de verduurzaming van de landbouw bereiken? Onder andere het uitvoeringsprogramma van het Platform Natuurinclusieve Landbouw en het provinciaal beleid voor onderwerpen als Agrifood, Bossen, Biodiversiteit, Stikstof zal de revue passeren tijdens deze inhoudelijke avond.

Wanneer: Donderdag 26 november 19.30-21.00
Voor wie: Iedereen die benieuwd is naar onze visie en doelen voor de landbouw
Waar: Online via Zoom

Meld je hier aan

In gesprek met milieufilosoof Martin Drenthen.
Het hek en de wolf: op zoek naar een nieuwe relatie mens – natuur
(Online gesprek, 17 december)

Hoeveel ruimte geven we de natuur in Nederland? Het debat hierover tussen natuurbeschermers en boeren zit muurvast. Milieufilosoof Martin Drenten zoekt in zijn recent verschenen boek ‘Hek’ naar een uitweg. De morele opvattingen van boeren en natuurbeschermers over natuur verschillen, stelt hij, maar overlappen elkaar ook. Dáár kan een vruchtbaar gesprek ontstaan. In een online gesprek met hem verkennen we deze raakvlakken en hoe het debat van hieruit verder kan komen. En we gaan na: hoeveel natuur kunnen we eigenlijk aan? De meeste mensen zijn vóór meer natuur, maar wolven, ganzen, slakken: ze bezorgen ook problemen. Martin Drenthen ziet in de komst van de wolf een aansporing om na te gaan hoe naar een meer gelijkwaardige relatie met andere soorten kunnen komen. “We moeten het landschap met hen uitonderhandelen.”

 

Martin Drenthen is hoofddocent milieufilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.  Hij is fervent natuurliefhebber en struint wekelijks door de groengebieden rond Nijmegen. Hij is auteur van de boeken ‘Natuur in Mensenland’ (2018) en ‘Hek’ (2020)

Wanneer: Donderdag 17 december 19.30-20.45
Voor wie: Iedereen
Waar: Online via Zoom

Meld je hier aan

We heten vanaf nu Natuur en Milieu Gelderland. Voor jou verandert er niets. Meer lezen over onze nieuwe naam