Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Wandeling in de unieke Tichelgaten van Buren

18 mei 2019 - 14:00 uur

Blauwe breedscheenjuffer. Foto Peter Meininger – Saxifraga

De Tichelgaten bij Buren vormen een uniek natuurgebied bij Buren. Verschillende grondsoorten, helder water en goed beheer door Staatsbosbeheer zorgen voor bijzondere planten, paddenstoelen, insecten en andere dieren. Iedereen is welkom bij de wandeling van IVN West-Betuwe op 18 mei. Loop je ook mee?

De Tichelgaten – bij mensen in en rond Buren beter bekend als “de Put” – is een natuurgebied net buiten Buren. Het terrein is gevormd door afgraving van klei voor de productie van stenen. De plassen zijn ontstaan door het zuigen van zand en door ingrijpen van Staatsbosbeheer. Het resultaat is een bijzonder gebied met plassen van verschillende diepten en een kalkhoudende zandige afzetting als voedingsbodem voor speciale planten. Verder zijn er diverse hagen, struweel en bomen.

De IVN-natuurgidsen besteden tijdens de wandelexcursie aandacht aan insecten, zoals libellen, juffers en zandbijen. Maar ook de planten die de Tichelgaten zo bijzonder maken komen aan bod evenals eventuele paddenstoelen. Heb je een loep of verrekijker? Neem ‘m mee!
Trek een lange broek en lange mouwen aan (tegen teken) en goede wandelschoenen.

Wanneer: Zaterdag 18 mei, 14.00 – 16:00 uur.
Waar: Vertrek vanaf de toegangspoort aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats. Daar is ook een parkeerplaats. Gebruik in een navigatiesysteem als adres ‘’t Wilgje buitensport,’ Hennisdijk 7 in Buren.
Deelname: Gratis, aAanmelden is niet nodig.
Informatie: IVN West-Betuwe