Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Toekomst van de landbouw (deel 1/2) – fietsexcursie

15 juli 2022 - 13:00 uur

Hoe ziet de toekomst van de landbouw eruit? Kunnen de natuur en de agrarische sector samengaan, of elkaar zelfs versterkten?

Op 15 juli organiseren we een fietsexcursie bij twee ‘natuurinclusieve boeren’ in de omgeving van Brummen en Tonden (nabij Zutphen). Op deze boerderijen, die elk op eigen manier met natuurinclusieve landbouw bezig zijn, krijgen we rondleiding en uitleg over de bedrijven.

Wil jij weten hoe de toekomst van de landbouw eruit ziet? Meld je dan aan met onderstaand aanmeldformulier.

Fietsexcursie en thema-avond

Deze excursie is de eerste van twee themabijeenkomsten over de toekomst van de landbouw. De tweede bijeenkomst, op 13 oktober, is een thema-avond over dit onderwerp. Wil je op de hoogte gehouden worden van de tweede bijeenkomst? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of houd de agenda in de gaten.

Programma

Deze excursie vindt plaats op 15 juli, van 13:00 uur tot ongeveer 16:15 uur. Vanaf het startpunt (stationsplein van Station Zutphen) fietsen we naar de eerste boerderij in Tonden. Na een rondleiding en uitleg vervolgen we de reis naar de tweede boerderij, in Brummen. Ook hier vertelt de boer hoe hij natuur betrekt in zijn bedrijf. Na afloop van de excursie, rond 16:15 uur, kun je mee terug fietsen naar Station Zutphen.

Ontmoet de boeren

Beide boeren in deze fietsexcursie zijn op een eigen manier bezig met natuurinclusieve landbouw.

Pieter Brouwer – Tonden

Natuur en landbouw lijken soms recht tegenover elkaar te staan. Toch laat melkveehouder Pieter Brouwer in zijn samenwerking met Natuurmonumenten zien dat het anders kan. Deze boer pacht drie hectare extensief kruidenlandschap van de natuurorganisatie en ze werken zelfs samen in onderzoek naar het bodemleven van natuurgrasland en landbouwgrasland.

Jan Willem Breukink – Brummen

Ook Jan Willem Breukink is melkveehouder. Voorheen had deze boer een ‘gangbaar’ bedrijf. Toch ging enkele jaren geleden de knop op en ging hij zich inzetten voor een weide vol kruiden, gezonder voor koe, wild én bodem. Hoe snel het landschap verandert met een beetje inspanning fascineert hem en dat laat hij graag zien.

Praktische informatie

Deze excursie leggen we te fiets af. Je kunt zelf een fiets meenemen of een OV-fiets lenen op station Zutphen en naar de startlocatie fietsen. Doorgaans zijn er ruim voldoende fietsen op het station aanwezig, maar je kunt kort vooraf de beschikbaarheid checken op ovfietsbeschikbaar.nl/locatie/zp001.

Let op: de route zal in totaal rond de 17,5 km zijn. We zullen dus ongeveer een uur in beweging zijn.

De excursie vindt buiten plaats, dus houd het weer in de gaten en zorg voor geschikte (regen)kleding en een eventueel een flesje water. Tijdens de excursie wordt voor koffie en thee gezorgd.

Vragen

Heb je vragen over de excursie? Stuur dan een mail naar e.ross@natuurenmilieugelderland.nl.

Geef om Gelderland

Deze activiteit is onderdeel van het programma Geef om Gelderland. Wil jij meer groene kennis opdoen, geïnspireerd worden of laten horen wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat? Neem dan deel aan ons afwisselende programma, bestaande uit webinars, meetings, lezingen of excursies. De bijeenkomsten vinden ongeveer eens per maand plaats. Lees hier meer informatie over Geef om Gelderland en opkomende activiteiten.
Logo Geef om Gelderland