Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Themamiddag Jong Leren Eten: Voedselverspilling

09 oktober 2019 - 12:00 uur

Wil je iets doen rond het thema Voedselverspilling? En ben je werkzaam in het onderwijs, bij een overheid of ben je ondernemer? Kom dan naar de landelijke themamiddag van Jong Leren Eten op 9 oktober waar Voedselverspilling in de schijnwerpers staat. De locatie is het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar je ook de tentoonstelling ‘Gruwelijk Lekker’ kunt bezoeken.

Jong geleerd, voor altijd geïnspireerd!

Momenteel verspilt iedere Europeaan jaarlijks zo’n 173 kilo aan voedsel. Dat getal moet omlaag kunnen! Het motto is daarom: jong geleerd, voor altijd geïnspireerd.

Je bent vanaf 12.00 uur van harte welkom om de middag te beginnen met een heerlijke vegetarische of veganistische lunch. Om 13.00 uur start het plenaire deel met een groot aantal inspirerende sprekers. Hoe komt het dat er zoveel voedsel wordt verspild en waarom moeten we hier iets aan doen? Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit zet de urgentie van dit thema stevig neer en gaat in op het belang van een andere waardering van ons voedsel. Daarnaast krijg je verrassende en creatieve voorbeelden ‘voorgeschoteld’ over hoe in het onderwijs en in de ondernemerswereld concreet invulling wordt gegeven aan het redden van voedsel.

Zelf aan de slag

Er zijn vijf workshops van een uur waarvan je er één kunt kiezen. Het Wageningen Youth Institute van de WUR vertelt bijvoorbeeld hoe voedselverspilling aan bod kan komen in een lesmodule. Je kunt ook meer te weten komen over de MBO Verspillingschallenge of de Gezonde Schoolkantine. Liever je kennis vergroten over de rol van de overheid? Laat je inspireren door de initiatieven die in Gelderland worden ondernomen door gemeenten en provincie rond voedselverspilling en korte voedselketens.

In plaats van de workshops kun je ook de Pitchhoek bezoeken. Zes verschillende partijen vertellen hier meer over hun initiatieven rond voedselverspilling. Denk hierbij het Jongeren Advies Bureau IVN-Friesland, Fieldlab Voedselverspilling (regio Foodvalley), de aanpak van boerin Ruesink en Trash’ure Taarten.

Wanneer: Woensdag 9 oktober, 12.00 – 17.00 uur
Waar: Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4 in Arnhem
Doelgroep: Leerkrachten van basis-, voortgezet onderwijs en MBO, ondernemers (aanbieders, producenten, tussenhandelaren, cateraars) en beleidsmedewerkers bij gemeenten en provincies
Deelname: Gratis
Aanmelden: Verplicht, via deze link
Informatie: Jong Leren Eten