Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Symposium over natuurbescherming: burgers of overheid?

02 november 2019 - 13:00 uur

Symposium Burgers of overheidWie gaat de natuur beschermen: de burgers of de overheid? Mondige burgers komen op voor hun lokale natuur. Ze rammelen aan de poorten van de gevestigde natuurbescherming. Steeds meer is natuurbescherming een zaak van overheid en grote ledenorganisaties geworden. Maar er is nu een kentering in de verhouding tussen burgers en overheid. Velen vinden dat onze natuur verkwanseld wordt door een gebrek aan stellingname en activisme bij de gevestigde natuurbescherming. En door een terugtredende overheid.

Heimans en Thijsse stonden aan de weg van de Nederlandse natuurbescherming met de aankoop van het Naardermeer. In hun geest ontstaan nu steeds meer burgerinitiatieven. Want met crowd funding verzamelen burgers kapitaal om gebieden aan te kopen. Lokale groepen komen in verzet tegen intensieve landbouw, verarming van het landschap, boskap en afschot van dieren.
Maar bij sommige dilemma’s staan groepen van burgers ook fel tegenover elkaar.

Het symposium van de Heimans en Thijsse Stichting gaat dit jaar over het verschuivende zwaartepunt van de natuurbescherming in Nederland. Moeten burgers weer het voortouw nemen? Wat blijft de rol van de overheid in de natuurbescherming? En hoe gaan we om met tegenstellingen binnen die nieuwe burgerbeweging?

Wanneer: Zaterdag 2 november, 13.00 – 17.00 uur
Waar: Boothstraat 7 in Utrecht
Deelname: € 15,- per persoon
Aanmelden: Verplicht, via deze link
Organisatie: Heijmans en Thijsse Stichting