Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Praktijkdag Chemievrije bestrijding Duizendknoop

09 mei 2019 - 09:30 uur

De Aziatische Duizendknoop is een invasieve plant die beheerders van groen en openbare ruimte hoofdbrekens bezorgt. Om de plant, die veel overlast geeft door z’n sterke wortelgroei, te bestrijden worden vaak chemische middelen toegepast. Volgens het adviesburo Natuur & Ruimte uit Heveadorp kan die bestrijding milieuvriendelijker. Uit hun eigen ervaring blijkt dat inzet van chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig is.
Om deze milieuvriendelijke aanpak onder de aandacht te brengen organiseert Natuur & Ruimte eendaagse cursussen. Voor deze dagen zijn twee gratis plaatsen gereserveerd voor mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor het behoud van onze natuur en het verbeteren van de kwaliteit van onze groene ruimte. Op 9 mei is er een praktijkdag in Heelsum.

Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met onder meer Stichting Probos. Hij sluit goed aan op de theoriecursus maar is ook nuttig zonder specifieke voorkennis. Op de praktijkdag zullen verschillende bestrijdingsmethoden in de praktijk worden gedemonstreerd. Zo kun je zien hoe effectief de wortelstokken met behulp van een hydraulische graafmachine worden verwijderd en hoe de bodem door de injectie van heet water wordt verhit.

Ook zie je de werking van de trommelzeef, freesmachine en robotmaaier en zal een schaapsherder laten zien hoe effectief schapen duizendknopen bestrijden. Daarnaast zal gedemonstreerd worden hoe grond met duizendknopen op lastige locaties kan worden verwijderd met een grondzuiger of met speciaal folie wordt afgedekt.

Nieuw in Nederland is de toepassing van electricide. Met een lans met hoge spanning worden de stengels aangetikt waardoor de stroom er voor zorgt dat de stengel tot onder de grond wordt gekookt. Ter plaatse zijn specialisten aanwezig die hun ervaringen met de verschillende bestrijdingsmethoden met je delen.

Natuurlijk komt het voorkomen van verspreiding bij werkzaamheden ook aan de orde en worden locaties bezocht waar het effect van de verschillende methoden zichtbaar is.

Wanneer: Donderdag 9 mei, 9.30 – 16.00 uur
Waar: Naast Kerkweg 42 in Heelsum
Deelname: € 295,- ex btw. Voor deze dag zijn twee gratis plaatsen gereserveerd voor mensen die zich als vrijwilliger inzetten voor het behoud van onze natuur en het verbeteren van de kwaliteit van onze groene ruimte.
Aanmelden en informatie: Via de website van Natuur & Ruimte