Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Lezing Kunnen vogels ruiken?

14 februari 2020 - 20:00 uur

In 1826 publiceerde de destijds al beroemde ornitholoog John James Audubon een onderzoek naar het reukvermogen van de Kalkoengier. Over de Kalkoengier ging in die tijd het verhaal dat ze een zeer scherp reukvermogen zouden hebben waarmee ze al van grote afstand kadavers konden vinden.

Op grond van een serie proeven concludeerde hij dat de Kalkoengier kadavers opspoorde met zijn bijzonder scherpe zicht en dat reuk geen rol speelde. Dit onderzoek heeft in de ornithologie tot de opvatting geleid dat vogels in het algemeen slecht kunnen ruiken en dat reukvermogen een onderschikte rol speelt. Het toonaangevende Handbook of Bird Biology (2001) constateert “as a group, birds have a poor sense of smell”. Er is daardoor lange tijd weinig onderzoek naar het reukvermogen van vogels uitgevoerd. Pas de laatste twintig jaar is er sprake van uitgebreid nieuw onderzoek met verrassende resultaten.

Lezing door Paul Vermeulen

Op 14 februari houdt Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe een lezing over het reuk vermogen van vogels. In de lezing krijg je een beeld van de situatie tot zeg 20 jaar geleden. Vervolgens wordt het recente en actuele onderzoek bij tal van soorten vogels geschetst. Hiermee kan uiteindelijk een completer en genuanceerder antwoord worden gegeven op de vraag naar het bestaan en belang van reukvermogen bij vogels.

De lezing volgt in grote lijnen het hoofdstuk over het reukvermogen van vogels in het prachtige boek “De zintuigen van vogels” van Tim Birkhead. Er is tijdens de lezing voldoende ruimte voor vragen en discussie.

Wanneer: Vrijdag 14 februari, 20.00 – 22.30 uur
Waar: Veluvine, F.A Molijnlaan 186 in Nunspeet
Informatie: Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe