Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Lezing Kiekendieven het jaar rond

20 december 2019 - 20:00 uur

Grauwe kiekendief. Foto Martin Mollet, Saxifraga

Grauwe kiekendief. Foto Martin Mollet, Saxifraga

In 1990 werd in een Oost-Groninger akker voor het eerst een nest van grauwe kiekendieven, waarvan toen nog maar drie paartjes in ons land waren, in Nederland beschermd. Inmiddels broeden er jaarlijks wisselend 40 tot 60 broedparen van deze elegante roofvogel in Nederland. Hoe kan dit? Kennis over een soort is de noodzakelijke basis om te komen tot een effectieve bescherming.

Madeleine Postma van Grauwe Kiekendief – Kenniscentrum Akkervogels, houdt op 20 december in Apeldoorn een lezing over de bescherming van en onderzoek naar de grauwe kiekendief. Ze neemt je mee op een reis langs algemene en soortspecifieke kenmerken. Hoe leven ze? Wat eten ze? Hoe verloopt de voortplanting? Waar overwinteren ze?
Bij het kenniscentrum is Madeleine Postma onder andere eindverantwoordelijke voor het vinden en beschermen van nesten van blauwe en grauwe kiekendieven in het broedseizoen. Met de laatste jaren ook bescherming van bruine kiekendieven, en de voor Nederland sinds 2017 nieuwe broedvogel: de steppekiekendief.

Wanneer: Vrijdag 20 december, vanaf 20.00 uur
Waar: Het Bolwerk, Ravelijn 55 in Apeldoorn
Informatie, aanmelden en organisatie: Vogelwerkgroep Oost-Veluwe