Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Energiecircus Nijmegen

15 september 2019 - 11:00 uur

Het energiecircus van Burgers Geven Energie komt naar Nijmegen. Van zondag 15 tot en met dinsdag 17 september vindt op Plein 1944 een 3-daags evenement plaats, dat volledig in het teken staat van duurzame energie. Kom ook en ontdek wat jij, samen met stadgenoten, kunt doen voor een groene stad.

Zondag 15 september – Publieksdag, 12.00 -20.00 uur

Ons circus opent de deuren van 12.00 uur tot 20.00 uur. Kom binnen en laat je meevoeren. Zie jij een toekomst voor je waarin de energie die we gebruiken duurzaam en van onszelf is? In het Energiecircus ontdek je hoe mooi duurzaam kan zijn.

De toekomst is al begonnen. Onder de molens van Windpark Nijmegen-Betuwe verschijnt binnenkort Zonnepark de Grift. Dit is het eerste Nijmeegse zonnepark in handen van inwoners. Ook jij kunt meedoen én meebeslissen. In het circus vertellen we je er alles over.

Programma 15 september (onder voorbehoud)

  • 16.00 uur en 19.00 uur: Doe mee aan de (fake)nieuwsquiz
    Weet jij wat waar is over duurzame energie?
  • Elk half uur: Korte speech speciaal voor jou. Laat je prikkelen over jouw eigen rol in de energietransitie. En hoe denk jij over een eigen, duurzame energievoorziening voor de stad?

Doorlopend programma
12.00 uur – 20.00 uur

  • Inspiratiesessie: Bezoekers worden uitgedaagd een uitvinding te doen voor een energieneutrale stad.
  • Bewonder Nijmegen vanaf een windturbine in de VR-experience.
  • Bespeel de energietafel en ontdek wat we nodig hebben om Nijmegen energieneutraal te maken.
  • Ontwerp je eigen zonnepark met de Zonneparkgame.
  • Voor kids: Maak een selfie met zelfgebouwde windmolen of zonnepaneel.

Maandag 16 september: Inspiratiedag professionals en coöperaties (op uitnodiging)

Maandag 16 september is er een speciaal programma voor professionals en energiecoöperaties uit de regio Arnhem-Nijmegen. Zij ontvangen een uitnodiging.

Dinsdag 17 september: Gelderlander Nieuwscafé Special, 17.30-19 uur (vrij toegang)

Tijdens een speciale editie van het Gelderlander Nieuwscafé Special vertellen gasten over kansen en bedreigingen voor duurzame energie in Nijmegen en omgeving. Hoe zorgen we dat we de klimaatdoelen die in Europa en het Klimaatakkoord zijn gesteld halen? Hoe gaan we om met weerstand rondom windmolens en zonneparken? Welke nieuwe technieken komen er aan? Hoe zorg je als gemeente voor duidelijke communicatie en betrokkenheid van inwoners? Gespreksleider is journalist Rob Jaspers.

Burgers Geven Energie

Het energiecircus is een initiatief van Burgers Geven Energie, het platform voor burgers die willen bijdragen aan een verandering in ons energiegebruik. We moeten van het gas en de kolencentrales af en richten ons meer op duurzame energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen. Verspreid over de regio zijn groepen burgers bezig om duurzame energieprojecten te realiseren. In 2023 leveren zij, met hun projecten, stroom aan de 17 gemeenten in Zuid-Gelderland. Zo kunnen gemeenten de straatlantaarns laten branden met stroom opgewekt door burgers.

Bij Burgers Geven Energie zijn coöperaties welkom, gemeenten, professionals en vooral betrokken burgers die zelf initiatief willen nemen of een bestaand initiatief willen steunen.

www.burgersgevenenergie.nl