Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

Debat ‘Help, de kaalkap is terug!’

30 oktober 2018 - 14:00 uur

Zowel Jaap Kuper (oud bosbeheerder Kroondomein Het Loo) als Simon Klingen (oud bosbeheerder Utrechts Landschap) zijn verre van gelukkig met de verjongingsmethoden die de laatste jaren weer meer worden toegepast. Kaalkap over soms flinke oppervlakten en de stevige bodembewerking doen terugdenken aan de ontginningsbosbouw. En dat terwijl de afgelopen halve eeuw het bos zich juist goed heeft ontwikkeld en het bos door vrijwel alle vakmensen beschouwd wordt als ‘een ecosysteem waar op aangepaste wijze hout uit te oogsten is.

Maar hoe het verder moet met het Nederlandse bos, daarover verschillen deze bosautoriteiten van mening. Daarom organiseren de Koninklijke Nederlandse Bosbouwvereniging en studievereniging LaarX een debat tussen deze twee voormalig bosbeheerders, onder leiding van Jos Wintermans, docent aan de Hogeschool Van Hall Larenstein.
Jaap Kuper gaat voor het gedeeltelijk segregeren van functies, een beperkt gebruik van exoten en plenteren, ofwel boomsgewijze uitkap als beheermethode.
Simon Klingen staat integratie van bosfuncties voor waarin ook exoten een rol hebben, ziet meer in groepenkap en sluit kapvlaktes over een zekere oppervlakte niet a priori uit.
Iedereen die zijn of haar ideeën over bosbeheer wil aanscherpen is welkom bij dit debat tussen twee betrokken en ervaren vakmensen.

Wanneer: Dinsdag 30 oktober, 14.00 – 17.00 uur
Waar: In de kapel van Van Hall Larenstein, Larensteinselaan 26-A in Velp
Deelname: KNBV-leden € 5,-; niet leden € 10,-; studenten gratis. Ter plekke te voldoen.
Aanmelden:  Via natuurlijkeverjonging@knbv.nl, o.v.v. wel/geen student, wel/geen KNBV-lid