Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

De opmars van wilde zwijnen

21 januari 2020 - 19:30 uur

Wild zwijn. Foto Rudmer Zwerver, Saxifraga

Wild zwijn. Foto Rudmer Zwerver, Saxifraga

Net als wolven zijn ook wilde zwijnen bezig met een opmars. Rond 1900 waren ze uitgestorven en daarna op de Veluwe uitgezet door plezierjagers. Ze rukken op. Onlangs werd een groep zwijnen gesignaleerd in de buurt van Hengelo, gemeente Bronckhorst. Wilde zwijnen behoren zich te beperken tot het leefgebied de Veluwe, maar ook daar vormen ze door de grote aantallen een plaag. Ze ploegen tuinen van argeloze burgers om, brengen schade toe aan landbouwgewassen en zijn een plaag voor jonge bosaanplant. En misschien is nog het meest angstwekkend het gevaar dat wilde zwijnen veroorzaken als verkeersdeelnemer. Kortom, hoe hou je het zwijn in de hand?

Erik Koffeman kan het je vertellen. Hij coördineert het faunabeheer in Gelderland en gaat dus ook over de populatie wilde zwijnen. Hij probeert evenwicht te brengen tussen de belangen van de dieren, de bewoners, toeristen en boeren.

Koffeman vertelt op 21 januari bij Natuur Actief het spannende verhaal over de knorrende zoogdieren in de bossen. Hij laat zien hoe faunabeheerders met man en macht ervoor zorgen dat het zwijnenspektakel niet uit de hand loopt.

Hoe smaakt een wild zwijn ?

Maar hoe smaken ze eigenlijk? Chris de Roos, chef kok bij hotel Ruimzicht, laat de toehoorders vlees van een tam zwijn (varken) en een wild zwijn proeven. Hij vertelt er ook bij hoe hij het vlees heeft bereid en het smaakverschil. Is er wel verschil tussen varken- en wildzijnenvlees? Wat is het verschil dan wel? Kom het zelf ervaren.

Natuur Actief

Natuur Actief is een werkgroep van IVN De Oude IJsselstreek. Meerdere keren in het jaar organiseert Natuur Actief op een dinsdag een leuke avond voor natuurliefhebbers. Onze activiteiten gaan het gehele jaar door en werden vooral gehouden in Zeddam of Loerbeek. Je bent bij Natuur Actief van harte welkom, ook als je géén lid bent van het IVN!

Wanneer: Dinsdag 21 januari, 19.30 – 21.30 uur
Waar: Hotel Restaurant Ruimzicht, Kilderseweg 19 in Zeddam
Deelname: € 3,-
Informatie en organisatie: Natuur Actief