Samen voor een mooi en duurzaam Gelderland

Skip navigation MENU

[Speciaal voor raadsleden in de Achterhoek] Hoe bescherm je het kenmerkende coulisselandschap?

20 mei 2022 - 09:00 uur

Raadsleden uit de Achterhoekse gemeenten zijn van harte uitgenodigd voor een bijeenkomst over de bescherming van het kenmerkende Achterhoekse landschap. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Natuurmonumenten, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Natuur en Milieu Gelderland. U kunt zich aanmelden voor de bijeenkomst via ons aanmeldformulier.

De stille Achterhoek

Het coulisselandschap is de trots van de Achterhoek. Houtwallen, heggen, kruidenrijke greppels en natuurlijke bermen bieden onderdak aan wilde bijen, vlinders en boerenlandvogels. Het is een genot om hier te wonen en van heinde en ver trekt het bijzondere landschap bezoekers en toeristen. Helaas staat dit karakteristieke landschap en daarmee de biodiversiteit al jaren onder druk. Het landschap wordt steeds eentoniger en stiller. Dat is minder aantrekkelijk voor insecten en vogels, maar óók voor inwoners en recreanten.

Bescherm het coulisselandschap. Hoe doe je dat? 

De gemeente kan hier iets aan doen! Wij nemen u, de raadsleden, graag mee in de mogelijkheden die gemeenten hebben om het coulisselandschap te beschermen en herstellen. Daarom organiseren wij op 20 mei een eerste bijeenkomst voor u over het thema ‘Het landschap beschermen, hoe doe je dat?’ Tijdens deze bijeenkomst laten we praktijkvoorbeelden zien van verschillende gemeenten die landschapselementen beschermen, zoals bosjes en houtwallen. Natuurlijk is er ruimte om hierover door te praten, met ons én elkaar.

Praktische informatie

Deze bijeenkomst vindt plaats op Landgoed Hackfort te Vorden, van ongeveer 9.30 uur tot 12.00 uur. Na afloop van de bijeenkomst nodigen we u uit om met ons mee te wandelen over het landgoed, dat een mooi voorbeeld biedt van het Achterhoekse landschap.

Aanmelden kan hier. 

Programma

twee ambtenaren van de gemeente Bronckhorst dat zij een duo presentatie zullen verzorgen over het tweede onderdeel: Beleid en monitoring van landschapselementen in de Achterhoek. Het zijn Lisette Boasson en Charel van Dijk.

09:00   Inloop met koffie en thee
09:30   Welkom, door Udo Hassefras (Natuurmonumenten)
09:40   Toelichting op deze bijeenkomst en kennismaking, door Jiska van Vliet (Natuur en Milieu Gelderland)
09:50   ‘Wat kenmerkt het Achterhoekse landschap eigenlijk?’, door Arjan Vriend (Stichting Landschapsbeheer Gelderland)
10:20   Beleid en bescherming van landschapselementen in de gemeente Berkelland, door Randolf Knippenberg (gemeente Berkelland)
11:00   Pauze
11:20   Beleid en monitoring van landschapselementen in de Achterhoek, door Lisette Boasson en Charel van Dijk (gemeente Bronckhorst)
12:00   Terugblik op de ochtend en vervolg, door Jiska van Vliet
12:15   Start wandeling over landgoed Hackfort, o.l.v. gebiedskenner Dick van Hoffen
13:00   Einde wandeling

Organisatie

Deze bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Natuur en Milieu Gelderland.